MACADO’S HEALTH BLOG

MCT als superkracht

Als je net start met het ketogene dieet bots je ongetwijfeld op heel wat namen en afkortingen waarvan je nog nooit had gehoord. Zo weet ik bijvoorbeeld dat ik het woord ‘erythritol’ en ‘xanthaangom’ maar niet kon onthouden en dat ik vaak aan het freestylen ging met de letters ‘MCT’ (TCM, MTC,… oeps). Ondertussen voel ik me als een vis in het (keto)water en gebruik ik de termen alsof het me geen enkele moeite kost. Zelfs de titel van deze blog schreef ik van de eerste keer juist 😉

Maar wacht nu even… Ik weet dat de titel overdreven klinkt en het lijkt alsof ik enkel jullie aandacht wil trekken op deze manier maar ik kan er simpelweg niet omheen. De voordelen van MCT zijn onmiskenbaar! Op iedere keto-inspired blog en in elk ketoproof kookboek hebben ze het uitgebreid over de gezondheidswinsten bij het gebruik van MCT. Maar ook sporters en meer en meer gezondheidsgoeroes beginnen het belang van dit product in te zien. Dringend tijd dus om hier een blog over te schrijven 👍🏻

Beginnen doen we bij het begin: wat is het? 🤓 De afkorting MCT staat voor Medium-Chain-Triglycerides, wat zoveel betekent als middellange vetzuurketens. Je kan deze vooral terugvinden in kokosolie en palmpitolie. Ook die heerlijke macadamianoten (geef toe, jij kan ook niet stoppen na eentje hé?) bevatten MCT’s maar dan in veel mindere mate. Daarom is kokosolie onze rijkste en favoriete bron van middellange vetzuurketens en zal je dus het vaakst ‘MCT afkomstig van kokosolie’ in de winkelrekken terugvinden.

Wat je moet weten is dat deze vetzuren meteen in je bloed terechtkomen en zo naar je lever gaan waar ze door je lichaam gebruikt kunnen worden als energie (en dus niet worden opgeslagen als vetreserves). Dit is meteen ook één van de hoofdredenen waarom ik zo fan ben: die energie-boost die je voelt zodra je het inneemt 💥 Een on-be-schrij-fe-lijke kickstart van de dag als je het mij vraagt!

Ook onze bovenkamer heeft baat bij het gebruik van MCT: ik ben veel meer gefocust en kan me makkelijk een langere tijd concentreren. Handig voor op drukke werkdagen want hopsa, met een portie MCT ben ik driedubbel zo efficiënt (je zou me dan eens moeten zien gaan) 😎 Bijkomend voordeel is dat ik minder zin heb om te snacken en snoepen tussendoor (@ de ketopolitie: geen paniek, ik heb het dan over ketoproof snacken hé 😉). Dit komt doordat MCT onze bloedsuikerspiegel helpt stabiel te houden en ons een langer verzadigd gevoel geeft.

En eum, geloof het of niet, maar het is nog niet gedaan met mijn ode aan MCT (ondertussen slurp ik nog even van mijn koffietje waarin ik een lepeltje heb gedaan).  Ons lichaam krijgt ondersteuning van de middellange ketenvetzuren en leert zo om vlotter over te schakelen van suiker- naar vetverbranding. Hierdoor versnel je ook het proces van ketose (je weet wel, die fantastische toestand waarin je lichaam zich bevindt wanneer je koolhydraten links laat liggen en je gezond vetten en kwaliteitsvolle eiwitten gaat consumeren). De MCT’s zorgen er voor dat ik mijn vetverbranding positief stimuleer en ondersteun. Driedubbele hoera, want dit wil je toch ook? 🤩

Ik hoop dat mijn enthousiasme aanstekelijk werkt en je nu zelf al deze gezondheidsvoordelen van MCT wilt ontdekken?! Sta me toe nog even mijn belangrijkste tips en tricks te delen zodat je meteen weet waar je op moet letten en hoe je het gebruikt.

 

Himalaya Keukenzout Grof Navulzak (1000g)

 

▪️ MCT heeft een neutrale smaak en je kan het zowel koud als warm gebruiken. Dit maakt het super geschikt om in je koffie te doen of doorheen je smoothies, desserts, zelfgemaakte sausjes en dressings.

MCT-olie is onmisbaar in een bulletproof koffie (het receptje kan je hier terugvinden).

▪️ Als smaakmaker op mijn salade gebruik ik de GREEN KETO OIL. Het is een MCT-olie in combinatie met avocado, macadamia en limoenolie en geeft een frisse touch aan je gerechtje.

▪️ Sommige dagen is mijn motto ‘snel en efficiënt’ en dan neem ik simpelweg een eetlepel MCT OLIE 100% C8 in en wacht ik tot de energie in kickt! Geen gedoe, wel optimaal resultaat 😉

In onze shop kan je zowel pure C8 (onze favoriet en dé keto-MCT bij uitstek) terugvinden als MCT-olie’s die een mengeling bevatten van C8, C10 en C12.

 

▪️ Heel belangrijke tip dat je ongemakkelijke momenten kan doen voorkomen: bouw je MCT-gebruik rustig op. Ga vooral niet meteen als een dolenthousiast iemand eetelepels olie verorberen aangezien ze je darmwerking extra zullen stimuleren. Laat je lichaam er aan wennen en bouw de hoeveelheid langzaam op.

▪️ Naast de olie kan je bij ons ook MCT in poedervorm aankopen. Deze mengt zich iets makkelijker in je koffie en zorgt voor een romiger resultaat. Door de toevoeging van de acacai-vezels wordt je darmwerking extra ondersteund.

▪️ Een absolute topper in het MCT-aanbod is onze RED KETO OIL. Deze MCT-olie is verrijkt met astaxanthine en heeft een vanillesmaak. Astaxanthine is een stof, ook wel ‘Het Rode Goud’ genoemd omdat het zo enorm krachtig is. We voegen deze olie gewoon toe aan onze koffie, een shake of smoothie. Handig en lekker met dat vanille-aroma.

MCT OLIE 100% C8 (500ml)

Benieuwd naar meer KETO-kennis?

Is gezond leven duurder? 

Dit is nog steeds een mythe die te vaak als waarheid wordt aangenomen en volgens mij ook te vaak wordt ingezet als uitvlucht om ongezond te blijven leven …

Ik moet het zelf vaak horen, en zie het ook online vaak verschijnen: mensen denken dat gezonder leven duurder is dan ongezond leven, maar is dat nu echt wel zo?

Lees hier verder

Is koffie nu gezond of niet? 

Ook niet zo gek want over ons dagelijks ‘bakje troost’ circuleren heel wat verschillende ideeën en mythes.

Omdat ik zelf ontzettend veel van koffie houd en er elke ochtend zo naar uitkijk, wilde ik hier het fijne van weten. Ik ben het gaan uitzoeken, voor mezelf en voor al onze fijne volgers, want gezondheid staat voor ons centraal.

Lees hier verder

Zijn noten nu effectief zo gezond? Ze bevatten best veel calorieën…

Noten zijn inderdaad hoog in calorieën, maar in tegenstelling tot lege calorieën, zoals de calorieën in suiker bevatten noten veel voedingsstoffen die je lichaam hard nodig heeft. Noten zijn rijk aan gezonde onverzadigde vetten.

Lees hier verder