MACADO’S HEALTH BLOG

Leren omdenken

“Leren omdenken”, wat zeg je nu weer allemaal Natalie? 🤨 Awel ja, durven van de klassieke denkpiste af te gaan, anders naar dingen aan te kijken,… Dàt bedoel ik! Zeker wanneer je kiest voor een koolhydraatbewuste levensstijl is omdenken nog niet zo een slecht idee.

Als ik in mijn enthousiaste bui vertel over keto en zeg dat ik geen pasta, rijst, frietjes, brood, taart, aardappelen,… meer eet krijg ik de gekste blikken als reactie. Gezichten vol ongeloof, verbazing en waarin zelfs een klein beetje medelijden zit verscholen. “Hoe doe je dat dan? Dat kan toch niet? Dat is bijna de basis?”, zijn maar enkele van de typische responsen. En dan moet je mijn gezicht eens zien hé! ☺️ Vol vertrouwen en een beetje triomfantelijk zeg ik dan heel cool en zelfverzekerd “jawel hoor, dat gaat perfect, je moet alleen een beetje omdenken”. En hopsa, hier hebben we het… Omdenken it is!

Je kunt nog steeds blijven genieten van je favoriete gerecht, mits je de koolhydraatrijke elementen vervangt door alternatieven. Het vraagt een beetje creativiteit, out of the box-denken en een open mind. Dat laatste is driedubbeldik zo belangrijk want je kan on-mo-ge-lijk verwachten dat iets exàct hetzelfde zal smaken als het originele uiteraard.

Probeer niet te focussen op de zaken die je niet meer kan eten, maar wel op datgene wat nog wél allemaal mogelijk is. Dat maakt het (keto)leventje vele malen mooier en zorgt er voor dat je je bruisende energie (want oh boy, die krijg je wanneer je alle suikers uit je menu schrapt!) kan steken in het samenstellen van je ketogene maaltijd vol lekkere alternatieven 🙌🏻

Wist je trouwens dat ik vandaag de dag mijn winkelkar vul met allerlei producten die vroeger totaal uit den boze waren? Waar ik toen halsstarrig op zoek ging naar light- en magere producten, grijp ik nu naar echt roomboter, volle room, volvette kazen,… Ge-wel-dig toch? 🤩 Ik ervaar het als een soort van rijkdom en betrap mezelf er op dat ik weinig denk in termen van beperkingen, restricties en grenzen. Moet je ook eens proberen, hoor!

Hieronder volgen enkele van mijn persoonlijke favoriete koolhydraatrijke maaltijden en hoe ik ze probeer ketoproof op tafel te toveren. Heb je zelf nog geniale ideetjes? Aarzel dan in geen geval om dit even te laten weten. Wij zijn erg benieuwd naar jullie creativiteit! 🤗

– Aha, let’s start with my all-time favorite… Hamburgers! 🍔 Ik krijg al pretoogjes als ik er nog maar aan denk, yummie. Het broodje vervang ik makkelijk door chaffles (waffle + cheese it is) of door pistolets gemaakt van onze broodmix. Smul- (en smos)plezier gegarandeerd!

Ik snap het, jullie staan te watertanden door deze foto hier. Chaffle-inspiratie nodig? Check dan HIER het recept.

– Brood missen als je snelle suikers wilt vermijden? Ik dacht het niet! 😉 Het MACADO-brood is zonder twijfel voor mij een absolute favoriet en komt hier erg vaak op tafel. En daar ben ik Robby super dankbaar voor… Wist-je-dat hij diegene was die zelf aan het recept van het MACADO-brood gesleuteld heeft tot het helemaal on point was? De verrukkelijke smaak van het brood hebben we dus aan hem te danken! 🍞

In plaats van brood gebruik ik soms ook wraps om rijkelijk te beleggen 🌯 Totaal niet koolhydraatarm, zeg je? Think again! Wij hebben eiwit- en vezelrijke wraps met maar amper 4 gram koolhydraten per stuk. Naast de klassieke smaak hebben we er ook eentje verrijkt met tomaten, fijn hé? De wraps zijn super veelzijdig in te zetten: als taco, burrito, quesadilla’s, tostada,… of maak er eens tortilla-chips van? 🤗

 

 

– Wakker worden, uit bed rollen, richting keuken hollen, een kommetje met yoghurt vullen en afwerken met granola 🥣 Ver-ru-kke-lijk lekker en mijn standaard ontbijtje waar ik zo van kan genieten. Waar klassieke granola uit de supermarkt vol verborgen suikers zit, is de huisgemaakte versie van MACADO een geweldig goed en ontzettend lekker alternatief. Geen suikers (of honing), geen e-nummers, geen kleur- of smaakstoffen,… Ik ben fan!

– Ik beken… Ik ben een pasta-liefhebber. Niet gewoon eentje hé… Een heel fanatieke 🤭 De zoektocht naar een waardige vervanger voor dit Italiaanse goud werd abrupt beëindigd toen MACADO met de Palmini-alternatieven kwam. Oh boy, wat een feest en tienduizendmaal fijner dan de konjacpasta met die typische visgeur!

Maak met de Palmini jouw beste spaghetti of doe eens lekker gek en ga voor pasta alle vongole, lasagne, pasta carbonara of risotto con funghi (jeetje, ik begin al te watertanden terwijl ik dit typ). Het kan dus allemaal! En wedden dat jouw tafelgenoten met alle plezier ook nog een keertje opscheppen? 🍝

Wist je dat courgettesliertjes (‘courgetti’ voor de vrienden) ook een uitstekend koolhydraatarm pasta-alternatief vormen? Ik hou van variatie en afwisseling dus deze staat ook geregeld op het menu te pronken. In combinatie met zelfgemaakte pesto vind ik het t to the op!

– Naast pasta kan je me ook altijd verleiden met pizza! 🍕 Verschrikkelijk moeilijk om hier ’neen’ tegen te zeggen en, goed nieuws, het hoeft ook helemaal niet! De pizzabodem kan je perfect ketoproof maken en stiekem vind ik mijn versie lekkerder dan de originele (oeps, dit gaan de Italianen niet graag horen he?).

Je kan de bodem maken van kaas (dit heet dan fathead-dough) en ik weeeeeet het hoor, dat klinkt heel gek maar geloof me nu maar… Het is verrassend lekker en je krijgt’m heel erg krokant (en dat laatste is een absolute must voor mij).

Sommigen gebruiken ook bloemkool om de bodem klaar te maken. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar staat bovenaan mijn ‘to do-lijstje’. Deze groente is trouwens onmisbaar in mijn ketoproof keuken! Ik gebruik het als rijst, couscous, maak er puree van én binnenkort dus ook pizza-bodems! Het fijne aan bloemkool is de neutrale smaak die helemaal verdwijnt wanneer je het combineert met andere ingrediënten. Zo gebruik ik het ook soms in smoothies om een extra romig en vol effect te krijgen. Klinkt (opnieuw) een beetje gek, maar een dikke aanrader! Je mag me later bedanken 😎

– En op vrijdag was het vroeger steevast frietjesdag bij ons thuis. 🍟 Een moment waar ik altijd erg naar uit keek (om dan nadien te zuchten en puffen dat ik té veel gegeten had en ik er volgende keer minder van zou smullen… niet dus 😉).

Knolselder is jouw uitkomst om guilt-free frietjes te kunnen eten bij het ketogene dieet. De frietjes zijn trouwens super lekker in combinatie met het MACADO-stoofvlees. Check it out!

– Een koolhydraatbewuste levensstijl wordt de laatste jaren steeds populairder en meer en meer mensen zijn er van overtuigd dat snelle suikers ons geen langdurig geluk bezorgen. Het gevolg hiervan is dat er al maar meer suikervrije producten in de winkels en online te vinden zijn. Jippie! 🥳 Ook wat betreft tussendoortjes en snacks wordt het aanbod elke dag iets uitgebreider… Gelukkig maar, want een knabbeltje voor TV vind ik zo gezeelluuuuuug en soms onweerstaanbaar!

Je kan altijd zelf aan de slag om versnaperingen te voorzien of kiezen voor kant-en-klare producten. Zo durf ik mezelf te bekronen tot de grootste fan van de huisgemaakte chocolade-koekjes van MACADO 🍪 Wetende dat je zonder te zondigen, zonder suiker en andere rommel zorgeloos kan genieten is zo geweldig! Dus haalt er iemand die befaamde Delacre-koekjesdoos boven bij de volgende koffieklets? Dan doe ik net hetzelfde met mijn koekjes hoor! En ze zullen allemaal willen proeven, wedden? 😉

Ben je nog op zoek naar inspiratie om zelf lekkernijen te bakken? In ons nieuwste KETO-magazine staan ontzettend veel gerechtjes die je doen watertanden! Wat dacht je van suikervrije donuts, cheesecake of brownies? 🤤

– Ja, ik hoor je nu al denken: hoe kan ik ketoproof bakken want bijna oooooveraaaaal wordt toch suiker en granen (meel, bloem,…) gebruikt? 😕 Geen paniek, alles is onder controle!

Gebruik zoetstoffen die zo min mogelijk effect hebben op je bloedsuikerspiegel (want die hoge pieken en diepe dalen willen we absoluut vermijden). Stevia en erythritol zijn dan een goede keuze en helemaal veilig te gebruiken. Ons assortiment van deze zoetstoffen loopt uiteen van suiker, zoetjes, honing, siroop,… Ga bovendien op zoek naar amandel- of kokosmeel, volvette kokosmelk of plantaardige melk en jouw baksels zullen geweldig goed passen binnen je ketogeen dieet.

– Een tijdje geleden had mijn lief een wens. En die wens had alles te maken met de Italiaan Vinny uit Jersey Shore (oh neen, er is niets mis met soortgelijke programma’s te kijken – entertainment ten top gedreven!) 😬 Zij maken namelijk heel vaak ‘chicken parmesan’, een Italiaans-Amerikaanse klassieker waar mijn lief steeds kwijlend en met een jaloerse blik naar zat te kijken. En dus trok ik de keuken in… Ik maakte het krokante jasje van de kip koolhydraatarm door het paneermeel te vervangen door gemalen knabbelspek. Dat is een knapperige, zoute snack die ontstaat door spek in zijn eigen te bakken en nadien nog extra zout aan toe te voegen. Lekker als snack, maar nu dus ook ideaal om onze kip mee krokant te maken! Geweldig toch?

En… Ik zou nog wel even kunnen doorgaan over koolhydraatarme swaps. Er zijn zoveel mogelijkheden, je moet ze alleen willen zien, ontdekken, uitproberen,… en dan beloof ik je dat keto helemaal niet saai of eentonig hoort te zijn.

Gewoontes veranderen is niet eenvoudig. Geef jezelf daarom ook voldoende tijd en ruimte om aanpassingen door te voeren. Ga vooral op zoek naar alternatieven die jou een fijn gevoel geven en waar je graag van smult.

Liefs,
Natalie ♥️

 

 

Benieuwd naar meer KETO-kennis?

Is gezond leven duurder? 

Dit is nog steeds een mythe die te vaak als waarheid wordt aangenomen en volgens mij ook te vaak wordt ingezet als uitvlucht om ongezond te blijven leven …

Ik moet het zelf vaak horen, en zie het ook online vaak verschijnen: mensen denken dat gezonder leven duurder is dan ongezond leven, maar is dat nu echt wel zo?

Lees hier verder

Is koffie nu gezond of niet? 

Ook niet zo gek want over ons dagelijks ‘bakje troost’ circuleren heel wat verschillende ideeën en mythes.

Omdat ik zelf ontzettend veel van koffie houd en er elke ochtend zo naar uitkijk, wilde ik hier het fijne van weten. Ik ben het gaan uitzoeken, voor mezelf en voor al onze fijne volgers, want gezondheid staat voor ons centraal.

Lees hier verder

Zijn noten nu effectief zo gezond? Ze bevatten best veel calorieën…

Noten zijn inderdaad hoog in calorieën, maar in tegenstelling tot lege calorieën, zoals de calorieën in suiker bevatten noten veel voedingsstoffen die je lichaam hard nodig heeft. Noten zijn rijk aan gezonde onverzadigde vetten.

Lees hier verder