MACADO’S HEALTH BLOG
If it fits your macros…
“If it fits your macros hé Natalie”, is het antwoord dat ik kreeg als startende enthousiaste keto’er op de vraag of ik helemaal los mocht gaan op de guacamole.
Excuse me? Macro-watte? Bedoelen ze dan iets à la macaroni & cheese (want ik dacht dat ik deze moest laten bij keto?)? De groothandelaar? De functie op je fototoestel om close-ups te nemen? Wist ik veel he seeeg.
Al snel leer je dat de term macro de afkorting is van ‘macronutriënten’ en het gaat over koolhydraten, vetten en eiwitten. Het zijn die voedingsstoffen die ons voorzien van energie en waarin je een goede balans moet vinden.
Bij het klassieke Westerse dieet (een versgebakken brood van bij de bakker, kleurrijke snoepjes, Italiaanse pasta, vrolijke ontbijtgranen, goedgevulde pizza’s, bruisende frisdranken,…) krijgen we erg veel koolhydraten binnen. Ons lichaam gebruikt deze suikers dan als brandstof en dit noemen we suikerverbanding. Velen zijn er zich niet van bewust, maar als je de meeste producten uit de supermarkt eens kritisch bekijkt zal je opmerken hoeveel verborgen suikers er in zitten.
En yes, ik noem het bewust ‘verborgen’ want producenten doen hun uiterste best om ons te misleiden. Suiker wordt op verpakkingen niet alleen ‘suiker’ genoemd. Vaak krijgen toegevoegde suikers een andere naam waardoor wij in de winkel niet meteen afgeschrikt worden en het product kopen, in de veronderstelling dat er geen suiker in zit. Check altijd de ingrediëntenlijst én ook de volgorde van ingrediënten. Deze worden aangehaald in volgorde van afnemende hoeveelheid. Wanneer je dus suiker of glucosestroop als eerste ziet staan, plaats je het product beter terug in de winkelrekken. Ook gekke namen beloven vaak niet veel goeds (hallo ‘isoglucose’, ‘turbinado-suiker’ of ‘demerara’?!). Wist je trouwens dat er meer dan 100 namen bestaan voor suiker? Crazy of heeeeel crazy?!
Bij het volgen van het ketogene dieet willen we niet dat ons lichaam een suikerverbrander is, maar wel een vetverbrandingsmachine (dit klinkt toch gewoon al mega indrukwekkend hé?!). Door lang genoeg koolhydraten uit ons menu te schrappen (bye bye spontane bezoekjes aan het frituur op zondagavond), dwing je je lichaam om over te schakelen op vetverbranding. Bij het ketogene dieet kies je dus voor veel gezonde vetten, voldoende kwaliteitsvolle eiwitten en nauwelijks koolhydraten.
Een veelgemaakte beginnersfout is te weinig vet toevoegen aan je maaltijden. Logisch, want vetten worden nog steeds gezien als “de bad guys” en hebben te kampen met een negatieve reputatie. Totaal onterecht en vooral heel jammer, want recente onderzoeken tonen aan dat ons lichaam een bepaalde hoeveelheid vet net nodig heeft om belangrijke functies te helpen (o.a. het versterken van je cellen, immuunsysteem en gewrichten). Bovendien zorgt vet ook voor een langer verzadigd gevoel waardoor we minder zin hebben om te snacken en onze bloedsuikerspiegel niet op een rollercoaster gaat lijken met hoge pieken en diepe dalen. Het is natuurlijk belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen waarin de juiste type vetten aanwezig zijn.
De verhouding van macronutriënten die vaak gebruikt wordt bij keto is 70-75% vetten, 20-25% eiwitten en 5% koolhydraten.
Wanneer je je aan deze verhouding houdt, zal je lichaam vanzelf in een staat van ketose komen. Dit is de metabolische toestand die we zo graag willen bereiken! Je lever maakt dan ketonen aan en je fantastische lichaam gaat deze dan gebruiken als brandstof voor energie.
Ketose levert heel wat gezondheidsvoordelen, denk maar aan een stabiele bloedsuikerspiegel (en dus ook minder honger), een helder hoofd, meer energie, beter slapen,… Ik voel me dan altijd een beetje superwoman!
Het zit toch allemaal verbluffend in elkaar hé?
Psst, wist je dat je je vetverbranding een handje kan helpen door het gebruik van MCT? Lees er alles over in mijn vorige blog.
Ik raad je aan om zeker geen calorieën te tellen maar je te focussen op de verdeling van de macronutriënten. Zeker in het begin kan het erg handig zijn om gebruik te maken van een applicatie waarin je bijhoudt wat en hoeveel je eet (voorbeeld MyFitnessPal, Yazio,…). Op die manier krijg je snel feeling met en inzicht in wat je kan, mag, moet,… eten om jouw macro’s te respecteren. Zo word je je bewust van de verhouding tussen vetten, koolhydraten en eiwitten.
Eenmaal je hiermee vertrouwd bent (en een echte vetverbrander bent geworden), kan je jezelf een beetje meer vrijheid gunnen, de app achterwege laten en meer en meer proberen de signalen van je lichaam te herkennen. Leren luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel, energiebalans en lichaam vind ik zo enorm belangrijk.
Als je voedingspatroon uit meer vet bestaat, zal je opmerken dat je sneller en langer verzadigd bent dan bij een dieet bestaande uit veel koolhydraten en suiker. Laat je niet helemaal gek maken door die macro’s en probeer de verhoudingen niet krampachtig na te streven. Nog snel een avocado opsmullen om aan je 70% vetten te komen? Heel erg lekker, maar toch te zot, niet?
Iedereen is ook anders dus ik ga er van uit dat die bekende keto-regel “20gr koolhydraten per dag” een richtlijn is. One size fits all bestaat niet hé jongens, het is dus prima (en heel erg normaal) dat die waardes per persoon, per levensfase,… verschillen. Veel is ook afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften, noden, wensen en doelen
Ga vooral op zoek naar jouw eigen ‘macro’-verdeling zodat het voor jou een duurzame en aangename levensstijl wordt. Keto is ge-wel-dig en kan je heel veel voordelen opleveren maar het mag nooit aanvoelen alsof je heel de tijd aan het rekenen, tellen, wegen, afmeten,… bent.
Benieuwd naar meer KETO-kennis?
Is gezond leven duurder?
Dit is nog steeds een mythe die te vaak als waarheid wordt aangenomen en volgens mij ook te vaak wordt ingezet als uitvlucht om ongezond te blijven leven …
Ik moet het zelf vaak horen, en zie het ook online vaak verschijnen: mensen denken dat gezonder leven duurder is dan ongezond leven, maar is dat nu echt wel zo?
Is koffie nu gezond of niet?
Ook niet zo gek want over ons dagelijks ‘bakje troost’ circuleren heel wat verschillende ideeën en mythes.
Omdat ik zelf ontzettend veel van koffie houd en er elke ochtend zo naar uitkijk, wilde ik hier het fijne van weten. Ik ben het gaan uitzoeken, voor mezelf en voor al onze fijne volgers, want gezondheid staat voor ons centraal.
Zijn noten nu effectief zo gezond? Ze bevatten best veel calorieën…
Noten zijn inderdaad hoog in calorieën, maar in tegenstelling tot lege calorieën, zoals de calorieën in suiker bevatten noten veel voedingsstoffen die je lichaam hard nodig heeft. Noten zijn rijk aan gezonde onverzadigde vetten.