MACADO’S HEALTH BLOG

Hoe gezond zijn noten?

Zijn noten nu effectief zo gezond? Ze bevatten best veel calorieën…

Noten zijn inderdaad hoog in calorieën, maar in tegenstelling tot lege calorieën, zoals de calorieën in suiker bevatten noten veel voedingsstoffen die je lichaam hard nodig heeft. Noten zijn rijk aan gezonde onverzadigde vetten.

Omdat we binnen ketogene voeding onze energie halen uit vetten en vetverbranding is het belangrijk dat we voldoende vetten opnemen en ons lichaam voeden met de juiste vetten. In dit opzicht zijn noten een ideaal ketogeen voedingsmiddel.

Gezonde vetten uit noten helpen je om af te vallen door je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Hierdoor maak je minder insuline aan (het vetopslaghormoon), waardoor je lichaam de kans krijgt om lichaamsvet te verbranden.

Noten zijn ook rijk aan vitaminen en mineralen. Zo bevatten paranoten selenium (zeer krachtige antioxidant) en magnesium. Macadamianoten zijn rijk aan mangaan en verlagen de LDL-cholesterol (‘slechte’ cholesterol) en de pekannoot is rijk aan zink en vitamine B1.

Biologische noten zijn de beste keuze, helemaal vrij van allerlei toevoegingen en verbouwd zonder chemische stoffen. Om die reden hebben we een assortiment met biologische noten opgenomen in ons gamma. Lekker!

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die dagelijks een handje vol noten eten minder kans hebben op hart- en vaatziekten en ademhalingsproblemen.

Heel wat noten zijn koolhydraatarm. In principe kan je ervan uitgaan dat noten met een hoog vetgehalte laag zijn in koolhydraten en andersom.

  • Paranoten: 2,8 g Kh
  • Amandelen wit zonder vlies: 4,1 g Kh
  • Macadamianoten: 4,8 g Kh
  • Hazelnoten: 5 g Kh
  • Walnoten: 5,8 g Kh
  • Pekannoten: 6,9 g Kh
  • Amandelen met vlies: 7,5 g Kh
  • Pistachenoten: 10 g Kh
  • Pijnboompitten: 10,5 g Kh
  • Cashewnoten: 27 g Kh

Paranoten, amandelen, Macadamianoten, hazelnoten, walnoten en pekannoten zijn zeer geschikt voor een ketogeen en koolhydraatarm dieet. Pijnboompitten, pistachenoten en cashewnoten steken qua koolhydraten met kop en schouders boven de rest uit, dus deze zijn ongeschikt voor het ketogeen dieet.

Vaak zijn noten die je in de winkel vindt, geroosterd, gezouten en/of gekruid. Tijdens het roosteren gaan er echter voedingsstoffen verloren, waaronder goede vetzuren en aminozuren. Het beste is daarom om voor rauwe noten te kiezen.

Je kan noten heel erg makkelijk je dagschema inpassen, een handvol nootjes als tussendoorsnack, wat geroosterde noten bij je warme maaltijd, wat noten in je salade, bij je granola en yoghurt.

Meel van noten en zaden is een perfecte vervanger voor gewoon meel. Noten (in de vorm van amandelmeel) en zaden (in de vorm van lijnzaadmeel) komen bij ketogene voeding vaak voor in recepten voor gebak en desserts. Hou er wel steeds rekening mee dat ze wel lager zijn in koolhydraten, maar veel calorieën bevatten.

En wat met pinda’s?

Net zoals pindakaas geen kaas is, zo zijn pinda’s geen noten. Noten groeien aan een boom, boven de grond. Pinda’s groeien onder de grond en zijn eigenlijk peulvruchten. Ze zijn een rijke bron van vitamine B1, B3 en foliumzuur. Twee handjes pinda’s zijn al goed voor 50% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur. Omdat pinda’s veel omega 6-vetten bevatten, is het beter om voor ‘echte’ noten te kiezen en pinda’s zoveel mogelijk vermijden.

Besluit: noten zijn zeker en vast gezond. Elke dag een portie van 25 à 30gr blijft ruimschoots binnen je macro’s en op die manier krijg je de juiste bouwstoffen en vetten binnen.

Benieuwd naar meer KETO-kennis?

Ik let op wat ik eet en toch val ik niet af…

Je eet keto of koolhydraatarm en toch val je niet af? Je ziet die cijfertjes op de weegschaal niet zakken, je hebt geen tonnen energie zoals al die anderen die zich superman of vrouw voelen …

Wat is er toch aan de hand?

Lees hier verder

Gezonder koken met ghee

Dat (extra vierge) olijfolie gezond is weten we al langer, maar wat men vaak niet weet, is dat olijfolie niet warmer mag worden dan 150/160 graden. Ik gebruik daarom olijfolie enkel op mijn salades en andere koude gerechten.

Lees hier verder

Don’t blame the fat for what the sugar did!

Het is wennen, geef toe, want het is toch best wel een klik maken in je hoofd: ‘vetten zijn gezond’. Hell Yeah..

Lees hier verder