MACADO’S HEALTH BLOG

Wil je slank zijn, is je mindset belangrijker dan je voeding

“Waar komt hij nu weer mee?” hoor ik je al denken. “Ieder pondje gaat door het mondje, dat weet toch iedereen?!”
Klopt, ergens is dat ook wel zo, want wat je niet eet heeft ook geen invloed op je gewicht, of “je bent wat je eet” heeft ook een bron van waarheid.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat je mindset verantwoordelijk is voor de keuzes die je maakt: in wat je eet, hoeveel, en wanneer. Het is ook je mindset die je sterk maakt bij het nemen van beslissingen en het gevoel dat er heerst bij het nemen van die beslissingen. Logisch dat iets wat goed voelt, easy-peasy en gemakkelijker vol te houden is, dan iets wat niet goed voelt.

Ik wilde hier al langer iets over schrijven want vaak zie ik mensen die teveel bezig zijn met wat ze mogen eten en nog meer met wat ze ‘niet’ (meer) mogen eten. Het verbaast me hoe men dat altijd koppelt aan iets negatief, aan iets wat niet goed voelt, aan onrust, aan iets tijdelijk, aan iets wat moeilijk is of onbereikbaar.

Dat komt omdat men deze keuzes koppelt aan jezelf beperkingen opleggen, in plaats van aan doelbewuste en gunstige keuzes. Jezelf beperkingen opleggen voelt voor niemand goed, dus logisch ook dat dit als niet fijn wordt ervaren.

Het is veel belangrijker bewust om te gaan met hoe je denkt over je voeding en je keuzes dan wat je daadwerkelijk zal eten, want je mag nog zo goed weten welke voeding goed voor je is en hoeveel koolhydraten iets bevat, als je mindset niet goed zit, zal die kennis jou niet helpen om die juiste voeding tot een levensstijl te maken.

“Jij hebt makkelijk praten!” hoor ik wel eens. Maar hey, neen hoor, ooit was ik zelf slachtoffer van mijn eigen negatieve gedachten. Je hoorde mij ook roepen: “Als ik ook dat al niet meer mag eten of drinken, wat heb ik dan nog?”
Hoor je me de fout maken? Ik koppelde gezonde en bewuste keuzes aan een beperking, aan restricties, aan jezelf iets tekort doen, aan jezelf iets niet gunnen. En daar ging het dan ook mis, want iedere keer als ik een tijd lang mezelf heel streng restricties had opgelegd, en dan kon ik, want discipline, dat heb ik, gaf ik het op want dat werkt natuurlijk alleen maar tijdelijk. Niemand houdt zoiets lang vol om dan nadien weer alle remmen volledig los te gooien en je gezonde en bewuste keuzes volledig over boord te gooien, met alle gevolgen vandien.

Ik heb dus ook zelf mijn mindset flink moeten resetten. Mezelf eens flink met de neus op de feiten gedrukt en enkele zaken in vraag gesteld: Wat wil je nu eigenlijk echt? Waar wil je naartoe? En wat wil je niet meer? Komaan, lijst het maar eens op!

Daarna heb ik nagedacht over hoe ik daar zag te geraken. Hoe ik dacht het te realiseren dat ik zowel gezond kon leven, als gemakkelijk op een gewenst en gunstig gewicht kon komen en blijven en toch volop kon blijven genieten van het leven en van eten. Hoe het voor mij gemakkelijk zou worden om de juiste keuzes te maken en neen te zeggen tegen de foute dingen en hier geen enkel nadeel of negatief gevoel bij te ondervinden.

In mijn zoektocht besefte ik al snel dat ik vrijheid nodig heb, geen dwangbuis-gevoel. Ik wil de vrije keuze om zelf mijn gezonde en bewuste keuzes te maken en de vrijheid om iedere dag te beslissen om het anders te gaan doen. Daarom is mijn antwoord op de vraag die me vaak wordt gesteld “Hoe lang ga je dit nog volhouden?” ook steeds: “Zolang ik er zin in heb.”

Naast vrijheid vind ik het noodzakelijk om voldoende opties te hebben. Leven met een gevoel van beperkingen is te moeilijk voor me, dus moet ik ervoor zorgen dat ik genoeg keuzemogelijkheden en alternatieven heb, en daar ben ik zelf verantwoordelijk voor. Merk ik bij mezelf dat ik weer te vaak op hetzelfde strand voor bijvoorbeeld mijn avondmaal, weet ik dat het tijd is om nieuwe lekkere recepten te zoeken waar ik blij van wordt. En geloof me: die zijn er in overvloed. Passend in je dieet, gemakkelijk en snel, lekker, … keuze ten over.

Ik heb ook geleerd van te focussen op wat ik wél allemaal mag eten, en hou me niet bezig met wat ik niet (meer) eet. Dit geef je een gevoel van weelde in plaats van schaarste. Het is overigens voor je brein en dus later ook voor je gevoel veel beter als het gaat om een uitgemaakte zaak, dan dat je de deur op een kier laat of dat je jezelf pijnigt met te denken over hoe zielig het wel is dat je sommige dingen niet meer eet.

Er zijn tal van lekkernijen die ik vroeger als zondigen zag en die nu tot mijn dagdagelijkse en gezonde voeding behoren, heerlijk toch! Ik geef je een voorbeeld: ik hou al heel mijn leven van een heerlijke champignonroomsaus. Als ik die vroeger op zondag at op restaurant, moest ik maandagochtend snel weer op een caloriearm dieet, want ik had de avond voordien gezondigd. Tegenwoordig eet ik ze vaker per week als ik daar zin in heb. Ik focus me dus hierop en zie dit als een voordeel. Dit gevoel zal ervoor zorgen dat ik het niet moeilijk vind dat ik de keuze heb gemaakt geen pasta meer te eten.

Maak je gezonde en bewuste keuzes heb je veel meer energie en geen suikerdips meer. Dit alleen al is zo’n flinke meerwaarde op je levenskwaliteit, net als een slanker lichaam. Je voelt je beter in je vel, in je kleding, je voelt je sexyer en zelfverzekerder. Ga dit ook niet te vanzelfsprekend vinden. Herinner jezelf ook vaak genoeg aan al die voordelen, want dit maakt je mindset krachtig en met een sterke mindset is het heel gemakkelijk om hiervan je lifestyle te maken. Het gaat dan als vanzelf.

Heb je er al eens over nagedacht hoe lang je genot ervaart als je toch bezwijkt aan het eten van een praline, een stuk taart, een glas cola of een bord pasta? Hoe lang duurt het? 30 seconden voor een praline, 10 minuten voor een bord pasta? Verrassend … kort he?! En toch trappen we in die val.
Het is duidelijk dat we het genot van onze minder gezonde keuzes overschatten.

Ik maak dan ook graag de vergelijking met hoe lang je genot beleeft als je iets NIET gegeten hebt. Je zegt neen tegen een praline, een stukje taart, een glas cola of een bord frieten bij het hoofdgerecht.  En ja hoor, je zal inderdaad even die weerstand voelen van dat duiveltje dat zegt: “Eet dat toch gewoon, wat maakt het uit?!” Maar eens het moment gepasseerd is, maakt het plaats voor een krachtig, trots en aangenaam gevoel dat je na uren, dagen, zelfs na weken nog steeds oprecht blij en fier maakt. Alweer iets wat je mindset sterk maakt, onverwoestbaar en vastberaden.

Uiteraard kom je in situaties terecht waar iedereen naast je schaamteloos minder gezonde keuzes maakt, en jij soms als enige dat niet wil doen. Je moet verdorie krachtig gewapend zijn tegen alle commentaren en grapjes die ze maken. Weet dan dat ze die grapjes alleen maar maken om zichzelf goed te praten, want diep vanbinnen zijn ze jaloers op jouw keuzes en weten ze verdomd goed dat het hen ook zou aanbelangen. Plaats jezelf in de bevoordeelde positie, voor je mindset he, je moet het niet uitspreken, maar geniet ervan te kunnen genieten van je gezonde keuzes zonder jezelf een gevoel van tekorten aan te laten praten. Jij geniet nu en straks op weg naar huis nog steeds, en morgen nog veel meer. Zou dat bij hen ook zo zijn, denk je? ?

Anderen mogen jou ook niet vragen of van je verlangen dat je uitzonderingen gaat maken als je daar zelf niet voor kiest. Een vegetariër vraag je ook niet om toch maar een keertje vlees te eten, om niet moeilijk te doen? Wel, aan iemand die geen suikers of koolhydraten eet vraag je ook niet om zo’n uitzondering te maken, tenzij die daar zelf voor kiest.

Maar we moeten ook beseffen dat het niet altijd een EN/EN verhaal kan zijn. Natuurlijk ga je bepaalde voeding nooit (of zeer zelden) nog kunnen eten, en natuurlijk zal er wel eens een momentje zijn van “Kon ik nu maar …” maar we moeten ook weten dat we niet EN veel energie kunnen verwachten, EN een slank en sexy lijf hebben, EN zonder die kwaaltjes door het leven kunnen, Enz, … en ondertussen ook nog alles wat voorbijkomt gewoon naar binnen mogen duwen.

Als iemand tegen jou zou zeggen: “Ik wil heel graag een sixpack … maar ik wil in geen geval naar de gym!” Dan zou je toch eens hard beginnen lachen, niet? Wel, zo is dat ook met wat wij willen: Als we er niets voor willen doen, krijgen we er ook niets voor in de plaats. Het besef dat we weten waarom we dit doen, moet de drijfveer zijn om onze mindset krachtig te houden.

En dat werkt, ontzettend goed zelfs!

Het is dus niet jouw voeding maar jouw mindset die ervoor zorgt dat we van een dieet een lifestyle kunnen maken, dat het snel gaat en vooral gemakkelijker vol te houden is. Dat we nooit een gevoel ervaren van tekorten of restricties en dat we heel goed weten waarom we het doen en wat we ervoor in de plaats krijgen.

 

Benieuwd naar meer KETO-kennis?

Is gezond leven duurder? 

Dit is nog steeds een mythe die te vaak als waarheid wordt aangenomen en volgens mij ook te vaak wordt ingezet als uitvlucht om ongezond te blijven leven …

Ik moet het zelf vaak horen, en zie het ook online vaak verschijnen: mensen denken dat gezonder leven duurder is dan ongezond leven, maar is dat nu echt wel zo?

Lees hier verder

Is koffie nu gezond of niet? 

Ook niet zo gek want over ons dagelijks ‘bakje troost’ circuleren heel wat verschillende ideeën en mythes.

Omdat ik zelf ontzettend veel van koffie houd en er elke ochtend zo naar uitkijk, wilde ik hier het fijne van weten. Ik ben het gaan uitzoeken, voor mezelf en voor al onze fijne volgers, want gezondheid staat voor ons centraal.

Lees hier verder

Zijn noten nu effectief zo gezond? Ze bevatten best veel calorieën…

Noten zijn inderdaad hoog in calorieën, maar in tegenstelling tot lege calorieën, zoals de calorieën in suiker bevatten noten veel voedingsstoffen die je lichaam hard nodig heeft. Noten zijn rijk aan gezonde onverzadigde vetten.

Lees hier verder