MACADO’S HEALTH BLOG

Surviving the holidays!

Neemt Keto ook vakantie? Wat ga je doen: ga je het even helemaal loslaten of ga je strikt keto blijven eten, of iets daartussen in?
Ons advies hierin is altijd om er om er vooraf over na te denken en uit te zoeken welke manier jou het beste ligt.

Wat je ook kiest: geniet en ontspan, het is tenslotte vakantie, die periode in het jaar waar je moet opladen om er nadien weer een jaar tegenaan te gaan, toch? ?

Iemand die door de bloedsuiker-schommelingen veel minder energie heeft, zal er misschien toch voor kiezen om in ketose te blijven, want een energie-dip op vakantie is natuurlijk geen ideaal scenario.

Weet ook dat er na je vakantie nog een klein gevaar om de hoek loert. Als je vaak gezondigd hebt, kan het flink lastig zijn om weer terug in het gareel te geraken. Granen en suikers werken immers verslavend. Kies je ervoor om tijdens je vakantie volledig off-keto te gaan, moet je je hiervan wel bewust zijn. Vasten helpt wel om sneller weer in ketose te geraken.

Als je ervoor kiest om je vakantie in ketose door te brengen is het handig om hier rekening mee te houden tijdens het plannen van je vakantie.

Je zou bijvoorbeeld je reisbestemming kunnen aanpassen aan je voeding en kiezen voor een bestemming waar keto-voeding gemakkelijk te krijgen is. Ik geef een voorbeeld: ga je naar Griekenland op vakantie dan heb je keuze ten over want binnen de Griekse keuken zijn veel keto-friendly-options. Wil je weinig voorbereiding zou dit dus een optie kunnen zijn.

Ofwel plan je alle restaurantbezoeken van thuis uit en neem je vooraf al even contact met de restauranthouders waar je reserveert. Raadpleeg online de menu’s en als je vooraf met de restauranteigenaar of de chef contact neemt, zijn aanpassingen zelden een probleem. Ze nemen de tijd en gaan met je in overleg. Gun hen nadien dan wel altijd een mooie recensie in ruil voor hun effort.

Himalaya Keukenzout Grof Navulzak (1000g)

Vroeger planden wij ook altijd al onze restaurants voor het diner van thuis uit. Thuis kan je rustig uitzoeken welke plaatsjes de echte hotspots zijn. Zo verlies je hier geen tijd aan op vakantie en ben je ook zeker van je reservatie. De leukste plekjes zijn natuurlijk steeds snel volzet …

Als je alle diners fijn hebt ingepland en weet dat je daar lekker en keto-proof kan dineren, is het ook niet meteen een grote ramp mocht je bij een of andere lunch toch ergens een minder keto-friendly of low-carb gerechtje of ingrediënt voorgeschoteld krijgen. Het is niet gezegd dat je gelijk uit ketose vliegt, en als dat zo is, so what?? Als je ‘vet-aangepast’ bent, kom je er zo weer in, hoor…

Tijdens het plannen kan je het ook altijd een keer proberen via Google met ‘keto’ (of ‘lowcarb’) + de stad die je bezoekt, zo verschijnen wel eens restaurants die ermee bekend zijn of bloggers die voor jou de zoektocht al hebben gemaakt.

Wie zelf gaat koken op vakantie bepaalt natuurlijk gewoon lekker zelf hoe het zal lopen. Je kan best wel wat ingrediënten en snacks meenemen van thuis want je weet nooit of je dit ter plekke zal vinden. In onze winkel zien we vaak klanten die hun ‘vakantieproviand’ komen inslaan.

 

Ons advies blijft: Ga vooraf met jezelf in gesprek over wat jij graag wil, waar jij je goed bij voelt, tijdens en na je vakantie. Wat is voor jou belangrijk en wat is je doel?

We hebben gemerkt dat dit heel erg verschillend kan zijn, van persoon tot persoon. De ene vindt het net belangrijk om tijdens de vakantie een keer alle remmen los te mogen gooien en vindt dat heerlijk, terwijl de andere zich daar niet goed bij voelt en liever ‘de controle’ min of meer bewaart.

Als je dit voor jezelf hebt uitgezocht, is het gemakkelijker om je voor te bereiden en je aan dat plan te houden.

De essentie van vakantie is dat je kan genieten en helemaal tot rust komt. Daar dient vakantie voor. Leg de lat niet te hoog en wees wat flexibeler dan thuis. Maak je niet druk om een kleine hoeveelheid suiker of een koolhydraat meer of minder. Zonder stress kan je lichaam meer aan, ook meer koolhydraten ?.

Zorg ervoor dat het geen krampachtige keto wordt. Je voeding mag geen stressfactor worden op vakantie. Geniet, ontdek, ervaar en maak herinneringen voor het leven. First things first.

Himalaya Keukenzout Grof Navulzak (1000g)

Laat je vooral nooit uit je lood slaan door anderen die jou berispen of jou dat k*tzinnetje (waar wij ook een hekel aan hebben): “Dat is NIET keto!!” onder je neus wrijven. Jouw lichaam bepaalt wat keto is en niet die betweterige moeial ?.

Wat wij sowieso altijd mee nemen op vakantie is ons brood, collageen, MCT-olie (zodat ik zeker ben van mijn gezonde vetten en niet afhankelijk ben van de vetten uit mijn voeding) en mijn supplementen. Hiernaast wat keto-zoetigheid en soms ook wat keto-jam en chocopasta voor bij het ontbijt.

Ga je vliegen moet je wel altijd even checken welke voeding je mag meenemen en hoe het zit met je (hand)bagage. Daar zijn voorschriften voor. Neem zeker iets mee voor onderweg, of het nu met het vliegtuig (de maaltijden op het vliegtuig zijn meestal niet keto-proof) of met de auto is…

Wij verwittigen altijd het hotel, zo zijn ze op z’n minst op de hoogte. Hebben ze alternatieven hoor je dat gelijk en weet je ook ineens hoe klantgericht ze te werk gaan. Wij zijn tegenwoordig best onder de indruk van hoe hard ze hun best doen om aan onze wensen tegemoet te komen.

Tegenwoordig heb je in iedere kamer een minibar. Daar kan je al wat in bewaren. Ohja, en noten heb ik ook altijd mee op vakantie, of ik koop het meteen ter plekke. Wil ik wat snacken of heb ik plots een klein hongerke en gaan we nog niet uiteten, is dat mijn redding.

Moraal van het vakantieverhaal: Vakantie moet 100% genieten zijn. Is het daarom eens een keer niet 100% keto, dan is dat van ondergeschikt belang. KLAAR!

HAPPY HOLIDAYSSSS!

Benieuwd naar meer KETO-kennis?

Is gezond leven duurder? 

Dit is nog steeds een mythe die te vaak als waarheid wordt aangenomen en volgens mij ook te vaak wordt ingezet als uitvlucht om ongezond te blijven leven …

Ik moet het zelf vaak horen, en zie het ook online vaak verschijnen: mensen denken dat gezonder leven duurder is dan ongezond leven, maar is dat nu echt wel zo?

Lees hier verder

Is koffie nu gezond of niet? 

Ook niet zo gek want over ons dagelijks ‘bakje troost’ circuleren heel wat verschillende ideeën en mythes.

Omdat ik zelf ontzettend veel van koffie houd en er elke ochtend zo naar uitkijk, wilde ik hier het fijne van weten. Ik ben het gaan uitzoeken, voor mezelf en voor al onze fijne volgers, want gezondheid staat voor ons centraal.

Lees hier verder

Zijn noten nu effectief zo gezond? Ze bevatten best veel calorieën…

Noten zijn inderdaad hoog in calorieën, maar in tegenstelling tot lege calorieën, zoals de calorieën in suiker bevatten noten veel voedingsstoffen die je lichaam hard nodig heeft. Noten zijn rijk aan gezonde onverzadigde vetten.

Lees hier verder