MACADO’S HEALTH BLOG

Slecht slapen, wat doe je eraan?

We kregen de afgelopen tijd veel vragen van slecht-slapers wat hen zou kunnen helpen. Het toeval wil dat ikzelf in het verleden ook heel erg te kampen had met moeilijk inslapen en/of te weinig slaap. Nachten van slechts enkele uurtjes waren geen uitzondering en lang wakker liggen als ik naar bed ging gebeurde ook te vaak.

Goed inslapen en voldoende uren slaap (7-8 uur) hebben is nochtans ontzettend belangrijk: voor je gezondheid, je weerstand, je energiepeil maar ook als je bijvoorbeeld wil afvallen of flink wil sporten. Studies wijzen uit dat te weinig slaap meestal gewichtstoename in de hand werkt en afvallen tegenhoudt of zelfs stopt. Een chronisch slaaptekort heeft overigens een ongunstig effect op de verouderingsverschijnselen.

Gelukkig is dit voor mij nu verleden tijd. Ik slaap heel makkelijk in en ik slaap voldoende uren. Ik ben nog steeds geen lang-slaper maar dat hoeft natuurlijk ook niet.

Tot ik ontdekte dat MAGNESIUM het mineraal is dat naast heel wat andere positieve effecten ook slaapproblemen helpt behandelen, overwoog ik om slaapmedicatie te gaan slikken, maar wat ben ik blij met deze natuurlijke oplossing. Ik neem mijn magnesium-supplement 2 uur voor ik ga slapen.

Magnesium bestrijdt ontstekingen, verlicht constipatie, verlaagt de bloeddruk en houdt het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel op peil. Het draagt bij tot een heldere geest, gaat (geestelijke) vermoeidheid tegen en verhoogt de weerstand tegen depressies, maar ook tegen spanning en stress. Bovendien versterkt magnesium het concentratievermogen en het geheugen.

Ons lichaam maakt zelf geen magnesium aan (dat kan bijvoorbeeld wel met bepaalde vitamines) dus moeten we het halen uit voeding of een aanvullend supplement.

Om in slaap te vallen is het heel belangrijk dat je lichaam en je hersenen ontspannen zijn. Magnesium bevordert dit proces door het parasympatische zenuwstelsel te activeren. Dit zorgt ervoor dat je kalm en ontspannen wordt. Ten eerste reguleert magnesium neurotransmitters die signalen door je zenuwstelsel en hersenen sturen. Daarnaast reguleert het ook het hormoon melatonine, welke je slaap-waakcycli in je lichaam begeleidt.

Wist je dat gemiddeld 50% van de Belgen en Nederlanders een tekort hebben aan magnesium?

De symptomen bij een tekort aan magnesium zijn: weinig energie, een snelle hartslag, prikkelbaarheid, menstruatiepijn, migraine, gevoelens van onrust, constipatie, hoge bloeddruk, slecht slapen, tintelende vingers of tenen, krampen in de spieren, … en het vermindert de weerstand. Het is niet zo dat elke klacht meteen duidt op een magnesiumtekort want deze kunnen uiteraard ook een andere oorzaak hebben.

Magnesium zit vooral in bladgroenten, avocado’s, noten en zaden, vette vis en donkere chocolade. Het moeilijke is dat je hiervan dagelijks echt wel veel moet binnenkrijgen om voldoende magnesium te halen uit voeding. Ik geef een voorbeeld. Eén avocado levert 58g magnesium op, dat is 15% van je ADH. 15% is natuurlijk lang niet voldoende …

Daarbij is uit Brits onderzoek gebleken dat voedingsmiddelen de laatste jaren minder magnesium bevatten. Voedsel is vaak bewerkt en ook de grond waar onze groentes in worden gekweekt is van veel mindere kwaliteit als vroeger. Wortelen bevatten bijvoorbeeld nog maar 25% magnesium ten opzichte van de hoeveelheid in 1985. Bizar he, 1985 is echt nog niet zo lang geleden, toch?

Daarom vind ik persoonlijk een magnesium-supplement een echte aanrader. Let er wel weer mee op dat je niet grijpt naar de prijsbrekers bij de ketens. De hoeveelheid effectieve substantie is er vaak zo laag dat je het nog beter houdt op 1 avocado ?

Vaak zijn de voedingsstoffen in supplementen kunstmatig. Wij hebben daarom gekozen voor de vitamines van Royal Green, omdat zij de voedingsstoffen halen uit natuurlijke stoffen, gelijk aan voeding. Royal Green Magnesium (hier te bestellen bij MACADO) is het eerste product ter wereld dat magnesium, vitamine D2 en ashwagandha in BIO-vorm levert. We leveren dus geen magnesium citraat, bisglycinaat of oxide, want dit zijn voorbeelden van geïsoleerde magnesium. Onze magnesium komt uit de natuur, wordt door het lichaam herkend als voeding en heeft een optimale werking in het lichaam.

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) magnesium bij volwassen mannen ligt bij 300-350 milligram per dag en bij volwassen vrouwen bij 250-300 milligram per dag.

Omdat je dagelijks ook magnesium via je voeding opneemt, is een supplement van +/- 250 milligram per dag voldoende. Zonder medisch toezicht is het niet aan te raden om een supplement met een hogere dosis dan 350 milligram per dag te nemen.

Gezonde voeding staat op nummer 1: aanvullen kan met supplementen.

Natuurlijk kunnen stress en zorgen ook een invloed hebben op je slaappatroon dus enkel magnesium slikken is dan niet voldoende. Je zal deze oorzaken ook moeten aanpakken. ’s Avonds tot rust komen is van belang. Yoga, sporten, een boek lezen, geen schermen (tv, smartphone, laptop, …) meer tot 1 uur voor het slapen gaan, geen zware gesprekken meer voeren, … kunnen hiertoe bijdragen.

Mocht je problemen ondervinden bij het inslapen of te weinig uren slaap hebben, kan je ons altijd vragen om hulp. Iedereen verdient het om te kunnen slapen als een roos ?

 

Benieuwd naar meer KETO-kennis?

Wat houdt een KETO-levensstijl nu juist in?

Bij KETO-voeding ga je terug naar de oorsprong, naar waar ons lichaam voor gemaakt is. Naar het natuurlijke. Je gaat je lichaam terug doen schakelen van glucoseverbranding naar vetverbranding.

Lees hier verder

Wie gezond is heeft 1000 wensen, wie ziek is heeft er maar één.

We weten eigenlijk al langer dat suiker ongezond is. En toch leggen we dat vaak langs ons neer. Zolang alles ‘goed’ gaat, doen we liever alsof er niets aan de hand is. 

Lees hier verder

Suiker is niet gezond en we eten er te veel van

Dit is zoiets wat iedereen weet, maar toch blijft doen, maar waarom? Omdat het ‘OK’ lijkt dat we dit doen, je wordt er niet raar voor bekeken. Toch is suiker even verslavend als roken en alcohol en is het daarbij even ongezond.

Lees hier verder