MACADO’S HEALTH BLOG

KETO en alcohol

Nooit meer alcohol?  Meid, mij nie bellen!
Storm jij binnen enkele dagen ook naar je geliefde terras dat terug opengaat? I’m 100% in! Jongens, wat heb ik dat gemist, ik reserveer de beste tafel van opening tot sluit ?

Een lekker glaasje hoort bij een ontspanmomentje, een zomers terrasje, het aperitief, de weekafsluiter, een overwinning, een feestje groot of klein, … als we een reden zien om te vieren hoort daar alcohol bij, toch?

Ik krijg dan ook bijna dagelijks de vraag: ‘kan ik nu nooit nog een glas drinken?’ of ‘wat als ik mijn glaasje in het weekend niet kan laten?’ tot ‘Geen alcohol meer? DOEIIII !!’

Ikzelf ben nu bijna een jaar alcoholvrij. Iets wat begon met ‘ik ga een maandje detoxen’, bleef ik verlengen, en verlengen, en ik verleng nog steeds… Toch betekent dit niet dat ik nooit nog alcohol zal drinken. Ik wil vooral de vrijheid om te doen waar ik me op dit moment goed bij voel en wil dit ook kunnen veranderen als ik daar zin in heb. Geef me de vrijheid en het loopt perfect. Verbied het me en ik breek uit … aard van het beestje, vrees ik.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat je jezelf niet teveel regels moet opleggen of verbieden. Wees vriendelijk voor jezelf, neem het hoe het komt en vergeef het jezelf als het eens niet liep hoe je het eigenlijk had gewild. Geloof me, hiermee kom je het verst.

Maar hoe zit dat nu binnen een ketolifestyle? Nooit meer alcohol of kan het wel?

Ik zie her en der allerlei dingen verschijnen, waarheid of bullshit, vaak in online-groepen waar moderatoren of groepsleden denken de keto-grondwet te mogen bepalen en schelden als leden vragen stellen. Dit is volgens ons niet OK.
Onthoud altijd 1 ding: jouw lichaam is de barometer die bepaalt of jij iets kan hebben en hoeveel. Ieder lichaam is en reageert anders. Daarbij is het altijd prioritair dat je er een goed gevoel aan overhoudt. Als je het ervaart als een beperking zal je van dat dieet nooit een lifestyle kunnen maken. Je bent helemaal vrij om te zoeken wat voor jou het beste past. Het is jouw lijf, jouw leven en jouw keuze. Aan al de rest: DOOOEG!

Maar hoe zit het dan ècht? We weten al wel dat alcohol niet bijdraagt tot gezonde voeding en dat je lichaam er niet om vraagt, maar past het binnen een ketolifestyle of niet?

Het is alleszins niet zo dat je per definitie uit ketose vliegt bij een glas alcohol, iets wat vaak wordt beweerd maar zeker niet altijd het geval is.

Op het moment dat je alcohol drinkt, begint je lichaam met het verwerken hiervan. Je lichaam ziet alcohol als een soort vergif en zal er alles aan doen om deze als eerste je lichaam uit te werken. Het nadeel hiervan is dus ook dat er geen vetten worden afgebroken en dit kan tot enkele dagen duren.

Wil je graag afvallen of zit je in de beginfase van je dieet, kan je dat drankje beter laten staan. Ben je tevreden met waar je lichaam nu staat en wil je af en toe lekker genieten? Dan kun je er zelf voor kiezen om één of twee drankjes te nemen. In dat geval is het wel belangrijk dat je de juiste keuze maakt, want het ene drankje is het andere niet.

Wat altijd al belangrijk was en nu dus ook zijn de hoeveelheid koolhydraten en suikers in jouw drankje. Het zijn voornamelijk de koolhydraten en suikers die je uit ketose zwieren. De grote verschillen zitten dus in wat je drinkt.

Strikt genomen scoort sterke drank het beste binnen een koolhydraatarm dieet omdat het eenvoudigweg geen koolhydraten of suiker bevat, maar die zijn wel hoger in alcoholpercentage, wat ook niet ideaal is. De zogenaamde zuivere alcohol (niet de zoete varianten): wodka, tequila, gin, whisky, cognac, rum … wel nooit mengen met frisdrank of vruchtensap. Je kan bruiswater toevoegen, een schijfje limoen of wat citroensap, of wat stevia druppels met smaak. Wij bereiden op deze manier een aantal lekkere, zoete maar toch suikervrije cocktails.

Bieren kan je beter vermijden omdat die echt wel hoog in koolhydraten zijn, tenzij je een koolhydraatarme variant vindt, maar die zijn meestal niet te ‘zuipen’.

Mijn voorkeur ging altijd al uit naar ‘bubbles’. Champagne, prosecco, cava, … die werden hier net niet per pallet geleverd. Wil het nu lukken dat die eigenlijk best goed passen binnen een ketolifestyle ? Als ik wil cheaten, ga ik sowieso bubbelen ?

Buitenshuis wordt hiervan meestal de Brut geserveerd, die vrij laag in koolhydraten suiker is, dus echt wel aanvaardbaar. Aan de Demi-sec zou ik me niet wagen, want die bevat al direct dubbel zoveel suiker. De Extra-brut is suiker en alcoholvrij, maar helaas op restaurant zelden te krijgen. Voor thuis kan je hem wel bestellen. Overigens, wij hebben sinds kort een héérlijke bubble alsook een bubble-rosé in ons assortiment, volledig koolhydraat- en suikervrij, en zeer goed van smaak. Waar is da feestje? ?

Om te kunnen wijnen moet je erop letten dat je kiest voor een droge wijn. Een droge witte wijn is hierbij het laagst in koolhydraten en dus het meest geschikt.  Dan volgt een rode wijn en bij een rosé wijntje eindig je wel al wat hoger in koolhydraten en suiker. Uiteraard kan dit nog wat verschillen van wijn tot wijn. Een zoete wijn is eigenlijk volledig af te raden binnen een ketolifestyle wegens teveel suiker.

Goed nieuws: Wij hebben nu zowel een rode als witte wijn in het assortiment met 0 koolhydraten en 0 suiker. En neen, dat proef je niet ? WIJNEN, WIJNEN, WIJNEN!

Als je koolhydraten schrapt uit je voeding, gaat de alcohol pijlsnel naar je lever dus moet je wel opletten met snel dronken worden. Minder leuk als je na 2 glaasjes al luidruchtig bovenop de tafel staat terwijl de receptie nog maar net begonnen is.

Alcohol staat er ook om bekend je wat lakser te maken. Let op dat je hier niet sneller door in de fout gaat en teveel koolhydraatrijke voeding naar binnen werkt, met grote spijt achteraf.

Voor de fanatieke sporters onder ons: Alcohol heeft een invloed op onze eiwitsynthese die nodig is voor spierherstel en zal de groeiopbouwende cellen aantasten en verminderen.

Ok, duidelijk, maar hoeveel mag ik drinken binnen mijn keto-dieet?

Het is onmogelijk om hier een eenduidig antwoord op te geven omdat ieder lichaam anders reageert, maar als je toch een antwoord van me wil horen lijkt het me het beste om je te beperken tot maximaal twee drankjes per avond/nacht.

Wat ook is: ik heb nog nooit de dag nadien spijt gehad dat ik de avond voordien niet heb gedronken ? Ik moet er geen tekening bij maken, zeker?

Als je weet dat de gelegenheid zich zal voordoen om een glaasje te drinken, dat er een feestje volgt of een borrel, is het altijd beter om voor jezelf vooraf even te beslissen wat je plan is. Het helpt als je vooraf hebt beslist om 2 glaasjes te drinken, te genieten en je daar aan te houden, dan als het je overvalt en je plots al aan je 5de glas nipt met waarschijnlijk al schuldgevoelens vanaf glas 1,5 … met alle gevolgen nadien.

Stel dat het een keer anders loopt dan je had gewild, aanvaard het dan gewoon, zit je straf uit ? en begin de dag nadien met een schone lei. Het maakt je mens en je altijd perfect aan de regels houden is overigens saai ?

Geniet van het leven, we zijn er maar even! ?

Benieuwd naar meer KETO-kennis?

Wat houdt een KETO-levensstijl nu juist in?

Bij KETO-voeding ga je terug naar de oorsprong, naar waar ons lichaam voor gemaakt is. Naar het natuurlijke. Je gaat je lichaam terug doen schakelen van glucoseverbranding naar vetverbranding.

Lees hier verder

Wie gezond is heeft 1000 wensen, wie ziek is heeft er maar één.

We weten eigenlijk al langer dat suiker ongezond is. En toch leggen we dat vaak langs ons neer. Zolang alles ‘goed’ gaat, doen we liever alsof er niets aan de hand is. 

Lees hier verder

Suiker is niet gezond en we eten er te veel van

Dit is zoiets wat iedereen weet, maar toch blijft doen, maar waarom? Omdat het ‘OK’ lijkt dat we dit doen, je wordt er niet raar voor bekeken. Toch is suiker even verslavend als roken en alcohol en is het daarbij even ongezond.

Lees hier verder