MACADO’S HEALTH BLOG

Hoe zit dat nu met rimpels en collageen?

Ik ben het nu al een hele tijd aan het bestuderen en uiteraard ook aan het gebruiken …

Want degene die zegt: ‘wat rimpels, dat heeft ook z’n charme, … die mag ze hebben voor mijn part!’ Ik vind er niks aan… ?

Eén ding is alleszins zeker: een mooie strakke huid aan de buitenkant kan enkel maar met een gezonde basis aan de binnenkant…

Als we ouder worden, en helaas heb ik het dan niet over de pensioenleeftijd, maar reeds vanaf ‘tram 3’ om eerlijk te zijn, beginnen onze huid, onze gewrichten, ons haar en onze botten dat te ondervinden. Tot je 25e levensjaar produceert je lichaam alle nodige stoffen van opbouw en herstel optimaal, maar vanaf dan gaat het stilaan achteruit. Amai, dat klinkt dramatisch, alsof het aftakelen is begonnen. Gelukkig gaat dit traag en krijgen we de tijd om dit wat tegen te gaan ?

Het gaat hier voornamelijk over de afname van de productie van collageen. Collageen is een lijmvormend eiwit (De naam komt van het Griekse woord kólla, wat lijm betekent) dat verantwoordelijk is voor de stevigheid, elasticiteit en speelt een rol bij het vernieuwingsproces van de huid. Naarmate we ouder worden vertraagt de productie hiervan en dus verslapt je huid.

Studies hebben aangetoond dat collageen toevoegen aan je voeding resulteert in een toename van de stevigheid van de huid, een vermindering van fijne lijntjes en rimpels rond de ogen, op het voorhoofd en bij de nasolabiale plooi (de plooien tussen neus en lippen).

Ook externe factoren beïnvloeden collageen. Teveel zon, suikers en roken kunnen de collageenvezels in onze huid stuk maken. Wanneer je te veel koolhydraten en suiker consumeert schiet je insulineniveau omhoog en dit veroorzaakt ontsteking door het hele lichaam. De ontsteking produceert enzymen die collageen en elastine afbreken, wat leidt tot slappe huid en rimpels. Het roken van tabak vermindert de collageenproductie. Rokers produceren 18% minder collageen type I en 22% minder collageen type III in hun huid dan niet-rokers. Door de productie van collageen te verminderen, versnelt roken de veroudering van de huid.

Ik leg verder ook nog uit welke verschillende soorten collageen er bestaan, maar ik wil ook alvast meegeven dat het verschil tussen bijvoorbeeld rundercollageen en viscollageen niet immens groot is. Er zijn kleine verschillen en je kan op basis van die verschillen gerichter gaan kiezen, maar om te gaan stellen dat de ene beter is dan de andere is zeker niet waar. Mocht je bijvoorbeeld allergisch zijn aan vis en schaaldieren, dan is rundercollageen uiteraard een betere optie ?.

Collageenpoeder kan je toevoegen aan je koffie, thee, smoothie, soep, yoghurt, … Het is meestal smaak en geurloos dus je merkt het niet eens. Ik zet mijn collageenpoeder bij het koffietoestel en doe elke morgen een maatschep van 10g bij mijn eerste koffie. Je proeft het niet, en het werkt ook beter als je het ’s morgens inneemt. Ook hier weer: het zijn geen drastische verschillen met collageen in te nemen op een later tijdstip.

De dagelijkse inname van een collageen poeder is gemiddeld 10g/dag. Een verpakking is meestal goed voor 1 maand. Het beste resultaat krijg je na een kuur van 3 maanden met nadien een pauze van een 3 tal weken. In die pauze zal je lichaam zelf collageen gaan aanmaken. Het is door die kuur van drie maanden hiervoor extra getriggerd.

Collageen is een voedingsmiddel en geen farmaceutisch medicijn (gelukkig maar). Dat betekent dat het wat langer tijd nodig heeft om resultaat te zien. Het gaat dus niet ‘instant’ maar het heeft enkele weken nodig.

Let op met collageen te kopen bij de gemiddelde prijsvechters. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de collageentabletten van (zonder de naam te vermelden) één van hen en dat een dagdosering 1000 mg collageen bevat (2 pillen per dag). 1000 mg is 1 gram.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor collageen om effect te hebben is gemiddeld 30 gram. Je leest het goed, 30 GRAM! Dit betekent dat je op z’n minst 60 zulke tabletten per dag moet slikken. Als je dan kijkt hoeveel tabletten er in het potje zitten dan betekent het dat je per maand dertig potjes moet kopen, en €276,96 euro lichter bent.

Ja, inderdaad, zoals zo vaak: goedkoop is duurkoop.

In de Peptan® die wij hebben geselecteerd ligt de concentratie van glycine, proline en hydroxyproline 10 tot 20 keer hoger dan in andere supplementen.

En dan heb je het nog niet over de verdere inhoud van die capsules. Bij die prijsvechters zijn de tabletten niet alleen gevuld met het actieve ingrediënt (datgeen we nodig hebben) maar veelal ook met zoetstoffen, smaakstoffen, kleurstoffen, coating en tabletteerhulpstoffen (e.g. bindmiddelen, desintegratiemiddelen, glijmiddelen).

Wanneer het met het volume van één dosis niet mogelijk is om een tablet te maken van handzame afmetingen, wordt het actieve ingrediënt vermengd met vulstoffen om het volume te vergroten. Als vulstof wordt vaak gebruik gemaakt van lactose, sacharose of zetmeel.

Als je dus kiest voor capsules, let dan op de hoeveelheid actieve stof (dat je geen 20 pillen moet slikken om aan een aanvaardbare dosis te komen), zorg ervoor dat het product wat je koopt zo puur mogelijk is en kies voor een natuurlijke variant, zonder vulstoffen en suikers.

Er zijn verschillende types collageen. De eerste drie types collageen zijn daarbij het belangrijkst.

  • Collageen type 1 bevindt zich vooral in de huid, haar, nagels, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen en bloedvaten.
  • Collageen type 2 in gewrichten, tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd en luchtpijp
  • Collageen type 3 in huid, bloedvaten en weefsels voor wondherstel

Meer dan 90% van het collageen in ons lichaam is type 1. Afhankelijk van de afkomst van collageen bevat een collageen product dus bepaalde typen collageen. Zo bevat rundercollageen voornamelijk type 1 en 3, belangrijk voor de groei en herstel van de botten pezen en huid. Viscollageen bevat voornamelijk collageen type 1, daarnaast bevat viscollageen hydroxyproline. Dit aminozuur is een belangrijk onderdeel van de huid, de wanden van bloedvaten en andere bindweefsels.

Onderzoeken hebben onder andere de volgende gezondheidsvoordelen vastgesteld bij het gebruik van rundercollageen:

  • Verbetert de gezondheid van het darmstelsel. Collageen is rijk aan glutamine. Dit aminozuur kan de symptomen van een lekkende darm tegengaan. Dit specifieke aminozuur is namelijk betrokken bij het herstel van de darmwand en kan kleine gaatjes in de darmwand repareren.
  • Zorgt voor een beter en sneller herstel bij intensief sporten vanwege de aminozuren in collageen.
  • Collageen verbetert je spierkracht. Collageen kan het gebruik van energiedeeltjes genaamd ATP in je lichaam efficiënter doen verlopen. Dit zorgt voor een verbeterde spierkracht.
  • Het vermindert gewrichtspijn. Rundercollageen kan de aanmaak van kraakbeen stimuleren. Kraakbeen is het weefsel dat een dempende functie heeft in gewrichten. Het vormt een kussentje tussen gewrichten en zorgt zo voor een soepele gewrichtsfunctie.

Vergeleken met rundercollageen bevat viscollageen voornamelijk Type 1 collageen.

Er zijn onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van viscollageen en zij lieten de volgende resultaten zien:

  • Gezondere huid. Viscollageen helpt bij het verbeteren van de vochtigheid van de huid en daarmee helpt het ook tegen de schadelijke effecten van UV-straling.
  • Minder rimpelvorming. Het gebruik van viscollageen zorgt voor een betere elasticiteit van de huid en zal daarmee rimpelvorming tegengaan.
  • Viscollageen bevat eiwitdeeltjes die als antioxidant kunnen werken. Antioxidanten kunnen schadelijke stoffen in je lichaam neutraliseren en hiermee celveroudering tegengaan.

Daarnaast zijn collageen peptiden uit viscollageen nog iets kleiner zijn dan de peptiden die afkomstig zijn uit rundercollageen. Dit zorgt ervoor dat ze gemakkelijker kunnen opgenomen worden.

Het belangrijkste waar je echter op moet letten bij de aanschaf van collageen is dat je een gehydrolyseerde variant koopt. Dit zorgt ervoor dat ze kunnen opgenomen worden.

‘Gehydrolyseerd’ betekent dat het enzymatisch afgebroken wordt, waardoor het collageen opgesplitst wordt in kleinere ketens van aminozuren, de peptiden. Het is als het ware al voor-verteerd. Het poeder wordt verteerd in je dunne darm en na ongeveer 1 uur erg goed opgenomen in je bloed.

Tenzij je voldoende vitamine C inneemt via je voeding, kan het een meerwaarde betekenen om te kiezen voor een collageensupplement met toevoeging van vitamine C.

Vitamine C is nodig voor de vorming van collageen. Studies hebben aangetoond dat hun gecombineerde werking op collageen resulteert in een toename van de stevigheid van de huid, een vermindering van fijne lijntjes en rimpels rond de ogen, op het voorhoofd en bij de nasolabiale plooi (de plooien tussen neus en lippen).

Hyaluronzuur wordt ook vaak toegevoegd. Dit ondersteunt het collageen en zorgt tevens voor een natuurlijke hydratatie van binnenuit. Peptiden combineren met hyaluronzuur creëert een forse hydraterende werking die de huid zal laten stralen en oneffenheden zal opvullen.

Sporten en collageen

Het verschil met whey proteins/eiwitten is het feit dat collageen eerder zorgt voor het behoud van de spieren en de whey zorgt meer voor het herstel van de spieren. Het behouden van je spieren is ook iets wat moeilijker worden ieder jaar je ouder wordt.

Collageen is inderdaad een eiwit en heeft een andere aminozuur samenstelling en concentratie dan wei, waardoor je die twee producten perfect kan combineren. Wei is meer voor spiermassa opbouw en herstel en collageen meer voor spiermassa behoud alsook de balans van sterke spieren en sterke flexibele gewrichten. Als je sterke spieren hebt maar je gewrichten kunnen niet mee met die krachten, dan ontstaan er blessures en slijtage.

Collageen bij reumatoïde artritis en artrose

Bij patiënten met (ernstige) reumatoïde artritis verminderen binnen drie maanden het aantal gezwollen en gevoelige gewrichten bij inname van collageen type II, in vergelijking met een placebo. Bij patiënten met artrose verminderen de symptomen bij inname van collageen type II gedurende 90 dagen. Ook vermindert de pijn en verbetert hun vermogen om dagelijkse activiteiten te verrichten.

Collageen en het effect op de haargroei

Bij personen met dunner wordend haar kan 180 dagen collageensuppletie verbeteringen aanbrengen in de haarvolume, dekkingsgraad, glans en dikte. Huidvochtvochtigheid verbetert ook. Naast collageensuppletie kun je ook op zoek naar haar- en huidverzorgingsproducten die collageenhydrolysaat bevatten.

Collageen verbetert de bloedsuikerwaarden

Het gebruik van collageensupplementen kan leiden tot betere bloedsuikerwaarden (een lagere bloedsuikerspiegel), een lagere bloeddruk en verbeterde cholesterol en creatininespiegels. Om de bloedsuikerspiegel te beheersen, adviseren artsen over het algemeen een dieet en lichaamsbeweging. Je kunt je dieet ook aanvullen met collageen om de bloedsuikerspiegel te verlagen en het insulinegehalte te verhogen.

Een collageen supplement is uit de hele groep van supplementen een de meest functionele supplementen die er bestaan. Het heeft zoveel gezondheidsvoordelen, alsook esthetische voordelen dat het bewezen resultaat meer dan voldoende is om overtuigd te zijn.

Ik kies natuurlijk niet alleen voor een dagelijks collageen-supplement om tegen de rimpels te vechten, want dat zou wel heel erg oppervlakkig zijn ?, neen, ik doe het vooral ook omdat het ontzettend goed helpt tegen mijn artritis. Maar om dat te weten moest je tot het einde lezen. Maar geef toe: Had ik je aandacht bij zin één?

Klik hier voor de pagina van alle collageen-supplementen: https://www.macado.be/product-category/collageen/

Benieuwd naar meer KETO-kennis?

Ik let op wat ik eet en toch val ik niet af…

Je eet keto of koolhydraatarm en toch val je niet af? Je ziet die cijfertjes op de weegschaal niet zakken, je hebt geen tonnen energie zoals al die anderen die zich superman of vrouw voelen …

Wat is er toch aan de hand?

Lees hier verder

Gezonder koken met ghee

Dat (extra vierge) olijfolie gezond is weten we al langer, maar wat men vaak niet weet, is dat olijfolie niet warmer mag worden dan 150/160 graden. Ik gebruik daarom olijfolie enkel op mijn salades en andere koude gerechten.

Lees hier verder

Don’t blame the fat for what the sugar did!

Het is wennen, geef toe, want het is toch best wel een klik maken in je hoofd: ‘vetten zijn gezond’. Hell Yeah..

Lees hier verder