MACADO’S HEALTH BLOG

Een klein paniekske… de feestdagen komen eraan!

Kerst & Nieuwjaar, de gezelligste tijd van het jaar, steevast gepaard met eten en drinken, komt in zicht. Dit jaar wellicht wat anders dan vorige jaren, maar gegeten en gedronken gaat er worden, en petit comité natuurlijk.

Wat ons opviel is dat er bij velen een klein paniekske ontstaat over al dat eten en drinken met de feestdagen. “Wat moet ik doen met al dat eten?” “Ga ik veel bijkomen die dagen?” “Wat als ik geen neen kan zeggen?” “Hoe moet ik het aanpakken als ik word uitgenodigd (als knuffelcontact ? )?”

Begrijpelijk hoor, want de eindejaarsfeesten hebben nog steeds de ‘slechte naam’ dat ze de oorzaak zijn van de goede voornemens om vanaf 2 januari te gaan sporten en diëten.

Toch is het een fabel en is die paniek volledig overbodig. Wij zijn er trouwens nooit fan van geweest om negatieve emoties te koppelen aan je voeding of dieet. Prioriteit is dat je er een goed gevoel aan overhoudt, dat het haalbaar is en gemakkelijk vol te houden. Dit betekent dat je voldoende toegevings- en vergevingsgezind moet zijn, eerlijk waar. Ben je dit niet loop je vast, creëer je stress en hou je er enkel maar een slecht gevoel aan over. Deze zorgen op termijn voor gewichtstoename en opgeven. De mindset is vaak belangrijker en heeft meer invloed op je gewicht op langere termijn dan wat je hebt gegeten, dus houden we de mindset beter krachtig en goed!

Dat je zal bijkomen in gewicht van Kerstdag of het Nieuwjaarsetentje is eveneens onzin. Je zou al duizenden calorieën extra moeten binnenwerken voor je dit klaar krijgt. En ook al eet je meer die dagen, en zie je de dag nadien op de weegschaal misschien een hoger getal, dit zijn geen blijvende kilo’s noch lichaamsvet. Gouden tip: ga tweede Kerst NIET op de weegschaal staan.

Wil dit dan zeggen dat je volledig de mist in moet gaan? Neen, natuurlijk is het geen must om te gaan cheaten. Het kan zeker ook zonder. Die keuze maak je zelf, maar je maakt ze wel. Voor je mindset is het beter om hier vooraf even over na te denken en een aantal zaken te gaan afwegen. Zegt je gevoel dat je het waarschijnlijk ontzettend moeilijk zal krijgen en je het een groot gemis zal vinden om niet te kunnen deelnemen zoals iedereen, is het verstandiger om jezelf een aantal zaken te ‘gunnen’. Je bepaalt vooraf wat wel kan en wat niet.

Als je beslist om aan alle verleidingen te weerstaan, wees dan voorbereid op de ‘mening’ van anderen. Vaak is de feesttafel (ook al is die minder uitgebreid dit jaar) de ideale plek voor anderen om alles nog eens in vraag te stellen: “Hoe lang ga je dit nog volhouden?” “Groenten en fruit zijn toch gezond, waarom eet je er dan minder van?” “Is je cholesterol niet ontzettend hoog met al die vetten die jij eet?” Je kent het vast wel…
Wees krachtig in deze situaties en onthoud dat jij bezig bent met iets goed, iets voor jezelf. Het is een cadeau, elke dag opnieuw. Dat anderen dit in vraag stellen is niet gek. Zij weten namelijk niet beter, logisch, anders zouden ze die vragen niet stellen. Vergeet ook niet dat, hoe jammer dit ook is, mensen vaak jaloers zijn op anderen die de stap hebben gezet naar een gezonder en fitter leven. Gouden tip: ga nooit in discussie, ga er zelfs zo weinig mogelijk op in. Maak een grapje, ga zelfs wat mee in hun twijfel maar met een knipoog naar jezelf, want jij weet wel beter. Als jij er zo luchtig mee omspringt, zal het snel over iets anders gaan, en heb jij de challenge gewonnen ?

Maar er zijn legio mogelijkheden, van amuse tot dessert, die je kunnen helpen. Het is niet zo zwart-wit als je zou denken: cheaten of diëten. Neen, want genieten is de boodschap. En daarom geven we jullie nog wat tips en tricks voor de feestdagen mee, en als het allemaal wat meezit, proberen we ook nog receptjes te delen die ‘feestelijk gezond’ zijn.

Het hoofdgerecht is meestal niet het probleem. Vaak is bij het kerstdiner toch het vlees of de vis het belangrijkste item. Deze zijn perfect keto en koolhydraatarm. De winterse groenten daarbij zijn vaak ook laag in koolhydraten. (Room)sauzen zonder suiker zijn prima en als ze dan ook nog ingedikt zijn met arrowroot of xanthaangom zijn ze zelfs clean als wat.

De kroketten of pommes duchesse zijn natuurlijk geen goed idee als je ervoor koos om de koolhydraten te vermijden. Hiervoor hebben we een beter alternatief: broccolirozetten.

Tenzij het een kaasbordje is, denk ik dat dat de kans vrij groot is dat het dessert het meeste kans geeft op falen ? Desserts zijn veelal zoet en dan is suiker de boosdoener. Je zou dit kunnen oplossen door vooraf aan te bieden dat jij voor het dessert zal instaan. Zo zorg je ervoor dat het dessert suikervrij en toch bijzonder lekker is. Iedereen smult van jouw dessert en zo moet jij het dessert niet skippen. Er zijn trouwens overheerlijke keto-koolhydraatarme desserts, gebakjes en taarten. Gouden tip: ga nu niet vooraf lopen verkondigen dat het om een keto-dessert gaat, als je niet wil dat nonkel Jos jou vlakaf zegt: ‘die’n keto-rommel eet ik nie zalle’. Je geeft het beter een doodeenvoudige dessertnaam die ‘simpele’ mensen ook begrijpen en kennen. Nadien, als ze allen hun vingers hebben afgelikt, kan je het geheim nog steeds prijsgeven. Het geheim he, niet het recept ?

Voor de voorgerechten zijn er ook heel wat koolhydraatarme opties. Rundscarpaccio, scampi’s, kreeft, Sint-Jacobsvruchten, kokossoepje met zeevruchten, de klassieke garnalencocktail, salade eendenborst en walnoten, salade gerookte zalm, … Ik noem maar wat, keuze genoeg toch?

Ook de typische gourmet en fonduestellen zijn razend populair aan de feesttafel. Persoonlijk niet ons ding (vreselijk die geur in je fluwelen blazer), maar ze zijn wel helemaal keto en koolhydraatarm, dus wie ervan houdt, kan zich helemaal laten gaan.

En wat vroeger voor mij en voor vele andere nu nog steeds heel belangrijk is: alcohol. Ooit voor mij een noodzakelijk kwaad om het gezelschap aan tafel te kunnen verdragen ?, maar los daarvan hoort bij feesten een glaasje (of meer), toch?
Eigenlijk geldt hier hetzelfde als bij het eten: beslis even vooraf wat je gaat doen. Hou je het alcoholvrij of maak je op deze dag(en) een uitzondering.

Los van het feit dat alcohol niet gezond is en ons lichaam er zeker niet om vraagt, weten we ook dat alcohol onze vetverbranding stopt en onze lever eerst de alcohol zal verwerken. Ben je fatadapted geraak je waarschijnlijk nadien snel terug in ketose, dus moeten we er ook geen drama van maken als je uitzonderlijk op deze dagen graag wil meegenieten van een glaasje.

Hou het wel bij champagne (extra-brut of brut), droge wijn, gin, cognac, whisky, vodka, rum en tequila want die bevatten nagenoeg geen koolhydraten. Zoete wijnen, bier en cocktails zijn helaas uitgesloten.

Toch nog even een kleine kanttekening voor je je in de drank smijt: als je ketogeen leeft, gaat dat glaasje alcohol wel veel harder binnenkomen. Bij iemand die ketogeen leeft en dus geen grote voorraad glucogeen heeft, vliegt de alcohol pijlsnel naar de lever en word je dit ook gewaar. Je zal dus snel en goedkoop dronken zijn.

Let dus op dat je niet tijdens het aperitief al bovenop de tafel staat met ontblote schouders en bezwete oksels terwijl iedereen nog rustig aan het binnenkomen is. De mensen gaan denken dat keto ook meteen slutty en vulgair betekent ?

Alcohol maakt je ook wat lakser, let dus op dat je niet al je scrupules over boord gooit en in de zoetigheden en de zoutjes vliegt.

De kater nadien is trouwens ook des te heviger … just saying, maar toch ‘Proost!’
En de drang naar suikers de dag nadien krijg je er ook gratis bij.

Zoals ik al zei: je mag de keuze zelf maken en denk er even over na, maar als je beslist van een glaasje te drinken, geniet er dan ook ten volle van: van het lekkere drankje en van de macarena in het midden van de tafel.
De kater en de schaamte zijn voor de dag nadien. ?

Volgens Florian is er een Duits gezegde dat zegt: “Het is niet de periode tussen Kerst en Nieuwjaar die je dik maakt, het is de periode tussen nieuwjaar en Kerst die dit doet.”

Benieuwd naar meer KETO-kennis?

Wat houdt een KETO-levensstijl nu juist in?

Bij KETO-voeding ga je terug naar de oorsprong, naar waar ons lichaam voor gemaakt is. Naar het natuurlijke. Je gaat je lichaam terug doen schakelen van glucoseverbranding naar vetverbranding.

Lees hier verder

Wie gezond is heeft 1000 wensen, wie ziek is heeft er maar één.

We weten eigenlijk al langer dat suiker ongezond is. En toch leggen we dat vaak langs ons neer. Zolang alles ‘goed’ gaat, doen we liever alsof er niets aan de hand is. 

Lees hier verder

Suiker is niet gezond en we eten er te veel van

Dit is zoiets wat iedereen weet, maar toch blijft doen, maar waarom? Omdat het ‘OK’ lijkt dat we dit doen, je wordt er niet raar voor bekeken. Toch is suiker even verslavend als roken en alcohol en is het daarbij even ongezond.

Lees hier verder