MACADO’S HEALTH BLOG

Don’t blame the fat for what the sugar did!

Het is wennen, geef toe, want het is toch best wel een klik maken in je hoofd: ‘vetten zijn gezond’. Hell Yeah… ?
Als je jarenlang wat anders hebt gehoord, en ook, geef toe: ‘vet’ klinkt nu niet bepaald ‘sexy’, dan wringt dat toch wel even in je hoofd.

 Tot voor kort hebben we ons lichaam volgestouwd met brood, pasta, aardappelen, koekjes, snoep, taartjes, sausjes, pizza en witte bloem producten… een overdaad aan koolhydraten (en dus suikers). Vaak nog met smaakversterkers, bewaarmiddelen en kleurstoffen.

Ons lichaam raakt hierdoor chronisch gestrest en uitgeput. Suikerverbranding levert ons een rusteloze, nerveuze en opgefokte energie op. Je lichaam piekt in suiker, om nadien in een dal neer te vallen om dan weer te schreeuwen naar een piek … heavy shit is dat! Die instabiliteit in je bloedsuikerspiegel heeft tal van nadelige gevolgen.

Natuurlijk en wetenschappelijk gezien dient suikerverbranding maar voor één ding: lichamelijk en geestelijk pieken in tijden van stress. Glucose gaat pijlsnel naar je hersenen om je in een fractie van een seconde mentaal scherp te maken en naar je spieren om vechten of vluchten mogelijk te maken.
Hey, hoor ik je denken: we leven niet meer in de oertijd! Neen, klopt, maar ons lichaam werkt wel nog steeds zo. Alleen houden wij daar geen rekening mee.

VETVERBRANDING daarentegen levert voor het lichaam lange-termijnenergie op. Dit levert een ontspannen en langdurige energie op zonder pieken. Geen suikerdips meer dus graaien naar alles wat je tegenkomt is ook verleden tijd. Ook geen honger-aanvallen meer. Je voelt je letterlijk rustiger, zowel lichamelijk als mentaal.

Weet wel dat het vooral gaat om de goede vetten: kokosolie, MCT-olie, grasgevoerde boter of ghee, cacaoboter, volle room, avocado- of avocado-olie, olijven of olijfolie, noten, zaden, pitten etc.

Het is prima om te wennen en hiervoor je tijd te nemen. Je zal zien dat je, ondanks meer vetten, de weegschaal verder zakt en je energie een boost krijgt, … dat helpt natuurlijk ? om je mindset te veranderen.

Benieuwd naar meer KETO-kennis?

Is gezond leven duurder? 

Dit is nog steeds een mythe die te vaak als waarheid wordt aangenomen en volgens mij ook te vaak wordt ingezet als uitvlucht om ongezond te blijven leven …

Ik moet het zelf vaak horen, en zie het ook online vaak verschijnen: mensen denken dat gezonder leven duurder is dan ongezond leven, maar is dat nu echt wel zo?

Lees hier verder

Is koffie nu gezond of niet? 

Ook niet zo gek want over ons dagelijks ‘bakje troost’ circuleren heel wat verschillende ideeën en mythes.

Omdat ik zelf ontzettend veel van koffie houd en er elke ochtend zo naar uitkijk, wilde ik hier het fijne van weten. Ik ben het gaan uitzoeken, voor mezelf en voor al onze fijne volgers, want gezondheid staat voor ons centraal.

Lees hier verder

Zijn noten nu effectief zo gezond? Ze bevatten best veel calorieën…

Noten zijn inderdaad hoog in calorieën, maar in tegenstelling tot lege calorieën, zoals de calorieën in suiker bevatten noten veel voedingsstoffen die je lichaam hard nodig heeft. Noten zijn rijk aan gezonde onverzadigde vetten.

Lees hier verder