MACADO’S HEALTH BLOG

De dynamiek van geur

Essentiële oliën, etherische, vluchtige of aromatische oliën… Wat de naam ook mag zijn, ik ben oprecht een grootste fan! Afgezien van de aangename geurwolken doorheen je woon-, leef- en werkruimtes, worden er nog heel wat gezondheidclaims aan essentiële oliën toegewezen.

Wij nemen je bij MACADO graag mee in de wereld van geuren en de kracht van essentiële oliën. Zo zijn er ontzettend veel manieren om deze geurige krachtpatsers te gebruiken, wist je dat? Aromatherapie, van het Griekse woord ‘aroma’ wat geur betekent en ‘therapie’ wat staat voor verzorging en behandeling, is hier een goed voorbeeld van.

Geuren spelen voor mij echt een ontzettend belangrijke rol en zijn onlosmakelijk verbonden met ‘gevoelens’. En dat is net de krachtige dynamiek van essentiële oliën: je kan ze inzetten om je emoties, en dus ook de reacties van je lichaam, te beïnvloeden. Ik huppel vrolijk rond bij een citrusgeur, word kalm en kom tot rust met lavendel en krijg tonnen energie van gember. Je kan je nu wel inbeelden dat ik niet echt vrolijk werd wanneer het coronabeestje me te pakken had en mijn reukorgaan aangetast was… Verdorie toch hé, je mist plots zo veel ‘informatie’.

Voor ieder kwaaltje bestaat er wel een essentiële olie die je zou kunnen inzetten. Ik vind het echt een ontzettend indrukwekkende wereld! Een wereld die al langer ontdekt, bestudeert en geapprecieerd werd in het Oosten. Daar wordt aromatherapie al decennialang gebruikt en richten ze zich op een holistische benadering van gezondheid. Oliën worden dan ingezet om zowel het fysieke, sociale als mentale aspect van gezondheid te bevorderen en ondersteunen. Machtig toch, hé?!

Dus… Wij konden bij MACADO niet achterblijven en willen jullie graag meenemen in deze bijzondere en briljante wereld! Met ons uitgebreid aanbod aan essentiële oliën willen wij jullie natuurlijke oplossingen voor talrijke kleine kwaaltjes (vermoeidheid, verkoudheden, slapeloosheid, …) aanreiken waarvoor je anders al te vlug naar een chemisch middel grijpt.

 

Himalaya Keukenzout Grof Navulzak (1000g)

▪️Wist je bijvoorbeeld dat er oliën zijn die geschikt zijn om je lichaam te wapenen tegen winterkwaaltjes? Denk maar aan eucalyptus, rozemarijn en oregano. Bovendien ondersteunen ze ook nog eens bij vermoeidheid, periodes van stress en drukte en slechte weersomstandigheden.

▪️Dagje thuiswerken op de planning? Citroenolie bevordert onze concentratie en alertheid en is op dat moment dus perfect in te zetten.

▪️Zin om te relaxen en volledig tot rust te komen? Grijp dan naar lavendel. En oh ja, een leuk extraatje: lavendelolie verzacht en kalmeert de huid na insectenbeten!

Zeker in onze huidige werkelijkheid waarmee we geconfronteerd worden met een allesoverheersend virus, kunnen essentiële oliën ook doeltreffend ingezet worden. Ik zou zelfs durven stellen dat er voor ieder COVID-kwaaltje of -uitdaging wel een olie is die soelaas kan bieden.

▪️Zo kan je tea tree inzetten om je handen te ontsmetten en werkt het antiviraal.

▪️Citroen is een ideale keuze om de atmosfeer in een kamer te desinfecteren, het zuivert de lucht.

▪️Om je weerstand te versterken kan je ravintsara gebruiken. Het verzacht bovendien ook de luchtwegen, wat heel fijn is als je het COVID-beestje op bezoek hebt en last gaat ondervinden van je ademhaling.

▪️Is je geurvermogen aangetast na een positieve besmetting? Je zou dan aan reuktraining kunnen doen waarbij je 2x/dag aan een paar flesjes ruikt. Hiermee help je het proces om je reukcellen weer optimaal hun werk te laten doen.

Dankzij de verspreiding met een aroma-diffuser creëer je bovendien ook een heerlijk ruikend huisparfum. We hebben bij MACADO twee prachtige verstuiver-exemplaren waarmee je zelf de kracht van verneveling van essentiële oliën kan ontdekken. Het zuivert niet enkel en alleen de lucht, maar bevochtig ook de ruimte en zorgt voor een subtiele geur. Zalig thuiskomen, toch?! Van een mood-booster gesproken.

Opletten wel, de druppels olie die je verdampt zijn buitengewoon krachtig. Je hebt er dus zeer weinig van nodig om een sterk geurend aroma in je huis te verwelkomen. Heb je geen aroma-diffuser in huis? Geen paniek, je bestelt’m heel eenvoudig op onze webshop (;-)) of je verspreid de fijne geuren in je kamers door één (of meerdere) essentiële oliën toe te voegen aan een schaaltje met water en dit op de verwarming te plaatsen.

Naast het verstuiven of verdampen kan je essentiële oliën ook nog op andere manieren inpassen in je leven. Als ik je zeg dat ze multi-inzetbaar zijn, dan lieg ik niet hé… Het is echt ongelooflijk hoe een breed werkingsveld ze hebben. Ben je ook zo onder de indruk als mij?

Vooraleer ik je nog meer mogelijkheden geef over de toepassingen van de oliën, is het belangrijk om steeds de instructies goed te lezen en te volgen. Werk altijd voorzichtig, houd je aan de doseringen en gebruik essentiële oliën druppelsgewijs. Verkeerd gebruik kan gevaarlijk zijn en bij overdosering kunnen ze irritatie veroorzaken.

Himalaya Keukenzout Grof Navulzak (1000g)

▪️Zin in een zalige, deugddoende massage of een rustgevend bad? Kies dan voor onze oliën, ze dringen namelijk makkelijk in de huid in waar ze hun heilzame werking kunnen uitoefenen. Bovendien hebben ze een verzachtende invloed op de spieren. Opgelet, breng essentiële olie nooit onverdund op de huid aan! Dat geldt ook voor gebruik in bad.

▪️Verstopte neus? Vervelend, maar… ook dan kan je de oliën inhaleren. Het is een prima manier om de keel en luchtwegen te verzachten en kalmeren.

▪️Sommige essentiële oliën zijn geschikt voor inwendig gebruik (dit staat duidelijk vermeld op de verpakking). Ik raad aan dit enkel en alleen te doen onder toezicht van een therapeut en zeker en vast niet zelf te gaan experimenteren! Play it safe!

▪️Dit ga je niet verwachten, maar je kan essentiële oliën ook gebruiken in je keuken! Wees hierbij wel spaarzaam en volg de instructies op de bijsluiter.

Het spreekt uiteraard vanzelf dat de kwaliteit van de oliën van groot belang is. Enkel 100% zuivere, verse, niet versneden of aangelengde essentiële oliën komen in aanmerking voor deze toepassingen. En daarom zit je bij MACADO goed… Met ons aanbod essentiële oliën kan je helemaal gerust zijn!

 

 

Benieuwd naar meer KETO-kennis?

Is gezond leven duurder? 

Dit is nog steeds een mythe die te vaak als waarheid wordt aangenomen en volgens mij ook te vaak wordt ingezet als uitvlucht om ongezond te blijven leven …

Ik moet het zelf vaak horen, en zie het ook online vaak verschijnen: mensen denken dat gezonder leven duurder is dan ongezond leven, maar is dat nu echt wel zo?

Lees hier verder

Is koffie nu gezond of niet? 

Ook niet zo gek want over ons dagelijks ‘bakje troost’ circuleren heel wat verschillende ideeën en mythes.

Omdat ik zelf ontzettend veel van koffie houd en er elke ochtend zo naar uitkijk, wilde ik hier het fijne van weten. Ik ben het gaan uitzoeken, voor mezelf en voor al onze fijne volgers, want gezondheid staat voor ons centraal.

Lees hier verder

Zijn noten nu effectief zo gezond? Ze bevatten best veel calorieën…

Noten zijn inderdaad hoog in calorieën, maar in tegenstelling tot lege calorieën, zoals de calorieën in suiker bevatten noten veel voedingsstoffen die je lichaam hard nodig heeft. Noten zijn rijk aan gezonde onverzadigde vetten.

Lees hier verder