MACADO’S HEALTH BLOG

Is gezond leven duurder?

Dit is nog steeds een mythe die te vaak als waarheid wordt aangenomen en volgens mij ook te vaak wordt ingezet als uitvlucht om ongezond te blijven leven …Ik moet het zelf vaak horen, en zie het ook online vaak verschijnen: mensen denken dat gezonder leven duurder is dan ongezond leven, maar is dat nu echt wel zo?

Ik ga ook dit keer weer beginnen met de ‘clou’ van het verhaal omdat ik die het allerbelangrijkste vind: gezond leven is NIET duurder dan ongezond leven, het is zelfs goedkoper! En geloof me: mocht het niet zo zijn, zei ik het ook, want al was gezond leven wat duurder zou ik er nog steeds bewust voor kiezen.

Wacht, ik helder het even voor jullie op …

Het eerste grote verschil zit volgens mij vooral in de producten die je NIET meer koopt in de supermarkt. Vaak focussen mensen zich op de prijzen van de gezonde producten, maar houden er geen rekening mee dat ze heel wat producten hebben geskipt en niet meer kopen. Denk maar even na over de rayons maar je niet meer moet komen als je gezonder gaat leven. Als tip geef ik vaak mee: blijf in een supermarkt aan de buitenkant: daar vind je de gezonde en verse voeding zoals vlees, fruit, groenten en het elektro. Oh neen, dat laatste heeft er niets mee te maken ;). Maar ga je meer naar binnen vind je geraffineerde en bewerkte producten, koeken, snoep en alles in blik en bokaal. Zou je een optelsommetje maken van al die producten die je vroeger wel kocht en nu niet meer zou je versteld staan van het geld dat nu vrijkomt voor gezonde voeding. Misschien moet je dat eens doen?

Bij het idee dat gezonde voeding duurder is, is er nog een andere valkuil waar we gemakkelijk in trappen. Eerst hebben we onze kasten gevuld met ongezonde voeding en ingrediënten en als we dan plots het heldere licht hebben gezien en gezonder willen gaan leven, is het logisch dat er heel wat voeding niet meer geschikt is en we die kasten moeten leegruimen en vullen met gezonde voeding en ingrediënten. Als we eerlijk zijn tegen onszelf beseffen we dat dit slechts eenmalig is: alle rotzooi eruit en gezonde en pure voeding in de plaats. Een eenmalige actie maakt gezonde voeding dus niet duurder. Iemand die tien keer per jaar beslist om gezonder te gaan leven, en telkens hervalt in oude gewoontes, dat is pas een dure hobby ?

Wat ook een zichtbaar verschil maakt is de hoeveelheid voeding die vanzelf zal minderen als je gezonder leeft. Kies je voor puur en onbewerkt voedsel, wat op zich al voedzamer is, het woord zegt het zelf, zal je een meer en langer verzadigd gevoel hebben dan van goedkope producten die bestaan uit lege calorieën. Kies je voor de goede vetten in je voedingspatroon ga je vanzelf minder maaltijden nuttigen en minder grote porties eten. Zelfs de ‘grote eters’ van vroeger bevestigen dit  (lees: ikzelf ?) Minder maaltijden en kleinere porties, ik moet er geen tekening bij maken: dit scheelt in de portemonnee. Tsjing, tsjing.

Ga je suikers schrappen uit je voeding, krijg je automatisch een stabiele bloedsuikerspiegel in plaats van die hoge pieken en diepe dalen waarin je riep ‘ik moet nu eten of ik val flauw’ of ‘ik heb geen honger, maar goesting’ of ‘ik heb alweer honger’ … eindeloos zijn ze.
Met een stabiele bloedsuikerspiegel ga je ook geen hongeraanval meer krijgen. Je zal wel aanvoelen als het stilaan tijd wordt om wat te eten, maar die acute honger die je overmant bestaat dan niet meer. Dit resulteert ook weer in ‘minder voeding’. Binnen een suikervrij voedingspatroon eindigen mensen vaker op 2 maaltijden per dag dan op 3 maaltijden, 2 tussendoortjes en in de avond nog wat snacken voor de televisie (herken je dit? Wil je hiervan af? Het kan dus!).  Weet je hoeveel dit scheelt op maandbasis? Tsjing, tsjing!

Waarom zijn sommige (niet allemaal hoor) gezonde producten dan toch duurder dan hetzelfde ongezonde product uit de supermarkt. Dit heeft een aantal redenen. Eerst en vooral is suiker (Ja, daar heb je’m weer) goedkoop en kan je het gebruiken om goedkope lege producten smaak te geven en oneindig lang houdbaar te maken. Ongezond eten wordt ook meestal in bulk gemaakt van goedkope ingrediënten (tarwe, maïs, rijst, …) uit lageloonlanden. Een lage productiekost betekent natuurlijk een lagere consumentenprijs. Het feit dat jij kiest voor een goedkoop product en hiermee geld wil besparen betekent dan ook ineens dat anderen hier honger voor moeten lijden en uitgebuit worden. Niet OK vind ik.

Wij werken samen met heel wat lokale Belgische en Nederlandse producenten waar gezond en duurzaam produceren primeert op commerce, lage prijs en winstbejag. De productiekost (grondstoffen en arbeid) ligt dan automatisch wat hoger, wat maakt dat de uiteindelijke prijs ook wat hoger eindigt. Aan jou de keuze natuurlijk.

Neem nu ons Macado-brood. De term ‘brood’ is misschien wat ongelukkig gekozen, want eigenlijk heeft het niets van brood zoals wij het kennen. Dat brood bestaat uit meel of bloem, water, rijsmiddel en zout. Het Macado-brood bestaat uit kwalitatieve noten, zaden, pitten, amandelmeel, kokosolie, Himalayazout en yoghurt, allen bijna uitsluitend van biologische oorsprong. Wie beter weet, begrijpt waarom je zo’n brood niet kan kopen aan een vergelijkbare prijs als dat andere brood.

Meestal zijn de duurste producten op je kassaticket vlees en vis. Wil je hierop besparen kan dat heel gemakkelijk: skip een dag je vlees of vis want het is helemaal niet nodig om dit elke dag op het menu te zetten.

Waar je vooral ver omheen moet lopen is goedkoop en/of bewerkt vlees. Want hier geldt vooral: maak je niet teveel zorgen als iets wat duurder is, maak je vooral zorgen als iets (te) goedkoop is. Alles heeft een reden. Mijn vader zei me steeds: “het is altijd ‘waar’ naar ‘geld’” en daar had hij helemaal gelijk in (die keer wel ?).

Om goedkoop te kunnen produceren worden de dieren gevoed met genetisch gemanipuleerd maïs en soja. De dieren krijgen bij iedere voeding antibiotica toegediend, en krijgen hormonen toegediend om snel te groeien. Hoe sneller ze klaar zijn voor consumptie, hoe beter. Hierdoor ontstaat het grote risico van resistentie tegen medicijnen waar ook mensen afhankelijk van zijn (met ziektes als vogelgriep tot gevolg). Bovendien zijn deze stoffen terug te vinden in het vlees.

De dieren leven op kleine oppervlakten in drukke ruimtes waarin het licht wordt gereguleerd los van het natuurlijke ritme. Bovendien krijgen ze niet de kans om hun eigen instincten uit te oefenen.

De boer ontvangt een minimaal bedrag voor ieder dier, waardoor hij geen andere uitweg ziet dan steeds verder te bezuinigen op dierenwelzijn en impact op de omgeving. Het milieu wordt zwaar belast door de grote hoeveelheden voeding en stront (met schadelijke gassen) die deze stallen verbruiken en produceren.

De supermarkt verdient weinig aan kiloknallers, maar gebruikt ze om je naar de supermarkt te lokken.

Onthoud altijd: Het vlees dat je eet is van dezelfde kwaliteit als het leven van het dier.

De oplossing? Wees wat selectiever in je vleesconsumptie en minder je vleesverbruik, en wanneer je kiest voor vlees, kies dan voor gezonder biologisch vlees.

Stoppen met het eten van goedkoop vlees is een eenvoudige manier om minder verzadigde vetten, hormonen en antibiotica-resten binnen te krijgen. Bovendien scheelt het veel geld op de wekelijkse boodschappen en je verkleint ineens je voetafdruk op de planeet!

Ik eet wat vaker een ei, in al zijn gedaantes. Eieren zijn echt een superfood, lekker, zeer gezond en bovendien goedkoop. Wel enkel de biologische variant. Heb je die kippen in zo’n legbatterij al eens bekeken, daar wil ik echt geen ei van op mijn bord hoor. Wij gebruiken trouwens ook enkel maar biologische eieren in onze broden en granola’s. BIO-eieren van de BIO-boerderij Bolderhof in Zonhoven.

Besef ook steeds goed dat zolang wij staan te roepen ‘goedkoper graag’ en ‘hoe goedkoper, hoe liever’ zullen wij hiermee de ‘vraag’ bewerkstelligen en zullen er producenten zijn die op onze vraag gaan inspelen, want de vraag creëert het aanbod. Wijs dus niet alleen maar naar de overheid, de producenten en de winkeliers.

En dan als laatste: ‘God zei drank’ is de gezondste drank ook meteen de goedkoopste. Dat wist je al, want de gezondste drank is water. Ook matigen met alcohol behoort tot een gezonder leven, en dat voel je natuurlijk ook weer als je afrekent. Tsjing, tsjing!

Als je gezonder leeft en eet, is je lichaam gezonder en zal je besparen op gezondheidszorg. Je wil niet weten hoeveel geld er jaarlijks gaat naar kwaaltjes, medicijnen, doktersbezoeken, behandelingen, … maar ook naar de ziekte-uitkering (die onrechtstreeks ook door jou wordt betaald)

Als laatste moet je weten: Je voelt je beter, je hebt meer energie, je neemt betere beslissingen, je bent zelfzeker, … Allemaal factoren die ervoor zorgen dat je welvaart zal vergroten. Welvaart is geld, dus gezonder leven zorgt ervoor dat je op het einde van de rit meer geld overhoudt dan als je ongezond leeft.

Gezond leven is het mooiste geschenk wat je jezelf kan geven!

Ben je nu nog steeds overtuigd dat gezond leven duurder is? … Ga dan terug naar START en herneem mijn blog vanaf het begin ?

Benieuwd naar meer KETO-kennis?

Een klein paniekske… de feestdagen komen eraan!

Kerst & Nieuwjaar, de gezelligste tijd van het jaar, steevast gepaard met eten en drinken, komt in zicht. Dit jaar wellicht wat anders dan vorige jaren, maar gegeten en gedronken gaat er worden, en petit comité natuurlijk.

Lees hier verder

Hoe zit dat nu met rimpels en collageen?

Ik ben het nu al een hele tijd aan het bestuderen en uiteraard ook aan het gebruiken.

Eén ding is alleszins zeker: een mooie strakke huid aan de buitenkant kan enkel maar met een gezonde basis aan de binnenkant…

Lees hier verder

MACA, de libido-and-happiness-booster!

MACA is vooral bekend om zijn positief effect op het libido en de vruchtbaarheid, maar MACA is goed voor heel wat meer dingen.

Bovendien is het heel energierijk. Het heeft een hoge hoeveelheid aan vezels en is rijk aan vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, koper, calcium en ijzer.

Lees hier verder