MACADO’S HEALTH BLOG

Gezonder koken met ghee…

Dat (extra vierge) olijfolie gezond is weten we al langer, maar wat men vaak niet weet, is dat olijfolie niet warmer mag worden dan 150/160 graden. Ik gebruik daarom olijfolie enkel op mijn salades en andere koude gerechten.

Om te bakken, te braden of te wokken gebruik ik grasboter of ghee, liefst van biologische oorsprong. Ghee mag je verwarmen tot wel 250 graden, wat ervoor zorgt dat je vetstof gezond blijft tot op je bord.

Ghee wordt verkregen door roomboter op relatief lage temperatuur te verwarmen tot al het water, eiwitten en andere onzuiverheden zich zullen afscheiden. Wat overblijft is een sterk gezuiverde en geneeskrachtige olie, genaamd ghee, die bij kamertemperatuur stolt.

Een belangrijke factor is dat de ghee afkomstig is van 100% gras gevoederde weidekoeien. Als ze ook nog biologisch is, dan heb je een topproduct van hoge kwaliteit in huis. Je ghee zal dan veel omega-3 en omega-9 vetzuren bevatten die zeer belangrijk zijn voor onder andere onze gemoedstoestand en onze hersenen.

Wij mogen een BIO ghee, glutenvrij van grasgevoederd vee aanbieden in onze shop. Klik hier voor het product in onze shop te bekijken.

Het voedt en beschermt de hersenen en herstelt de spijsverteringsorganen.

Ghee is een van de rijkste bronnen van butyraat (boterzuur), een vetzuur dat ervoor zorgt dat gezonde darmwand cellen zich vermenigvuldigen, wat betekent dat het de darmwand herstelt. Dit heeft een aantal voordelen, van bescherming tegen darmkanker tot het herstel van onder andere het prikkelbare darmsyndroom, IBS, maagzweren, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Gifstoffen, gluten, antibiotica en andere allergenen en vervuilende middelen komen ons spijsverteringskanaal binnen via ons voedsel en onze medicijnen. Deze stoffen kunnen het darmslijmvlies na verloop van tijd beschadigen, met littekens en gaten in de darmwand als gevolg. Ghee helpt die schade te herstellen.

Bovendien bevat ghee ook enorm veel vitamines (A, E, K2, …) en antioxidanten.

Onderzoek toont aan dat het linolzuur (CLA) in ghee helpt om tumoren te verminderen, cholesterol en hoge bloeddruk te verlagen, ontstekingen te verminderen en zelfs vet te verbranden.

Benieuwd naar meer KETO-kennis?

Een klein paniekske… de feestdagen komen eraan!

Kerst & Nieuwjaar, de gezelligste tijd van het jaar, steevast gepaard met eten en drinken, komt in zicht. Dit jaar wellicht wat anders dan vorige jaren, maar gegeten en gedronken gaat er worden, en petit comité natuurlijk.

Lees hier verder

Hoe zit dat nu met rimpels en collageen?

Ik ben het nu al een hele tijd aan het bestuderen en uiteraard ook aan het gebruiken.

Eén ding is alleszins zeker: een mooie strakke huid aan de buitenkant kan enkel maar met een gezonde basis aan de binnenkant…

Lees hier verder

MACA, de libido-and-happiness-booster!

MACA is vooral bekend om zijn positief effect op het libido en de vruchtbaarheid, maar MACA is goed voor heel wat meer dingen.

Bovendien is het heel energierijk. Het heeft een hoge hoeveelheid aan vezels en is rijk aan vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, koper, calcium en ijzer.

Lees hier verder